Hege Hauge Tofte og Espen Nordenhaug


Hege Hauge Tofte er Cand. Philol. i historie. Hun er koordinator for formidling i Østfoldmuseene og avdelingsleder ved Haldenvassdragets Kanalmuseum. Tofte har arbeidet med prosjekter knyttet til digital formidling i museene i flere år. Målet med utviklingsarbeidet er å nå nye brukere, gi merverdi til museumsopplevelsen og involvere gjennom å tilby publikum muligheten til å skape eget innhold i museene.

Espen Nordenhaug er Master i informatikk, design av digitale omgivelser. Han jobber som nettutvikler i Østfoldmuseene, og brukte museet som case i sin masteroppgave «History Meets Future: The Use of Mobile Technology to Influence the User Experience in Museums» i 2011. Nordenhaug er sentral i arbeidet med å tilføre museet digital kompetanse og er selv en viktig produsent av innhold. Gjennom arbeidet med sosiale medier og mobil formidling har Nordenhaug bidratt sterkt til det faglige samarbeidet på tvers av museumsavdelingene og gitt museet nye brukere.

Du er på museum, ta opp mobilen – din personlige museumsguide
• Museets prioriteringer; hvorfor har dere satset på denne typen formidling
• Om selve løsningene – kort presentasjon/demo
• Valg av informasjonsobjekter til mobilløsningene
• Erfaringer fra praktisk bruk, hvordan er brukernes reaksjoner, bruksmønstre; hvordan brukes de mobile løsningene

Avdelingene i Østfoldmuseene har i lenge etterspurt tekniske løsninger for formidling av innhold i tilknytning til anlegg og utstillinger. Nå har vi fått muligheter vi ikke drømte om for få år siden. Rene lydguider erstattes av kombinasjon av tekst, lyd, bilder, film og animasjoner. Det tekniske utstyret bærer publikum med seg i lomma, og vi kan nå publikum når som helst og på steder uten bemanning eller andre fasiliteter. Ved å knytte mobilformidling opp til Digitalt museum, arkivportalen og andre ressurser kan publikum selv velge informasjon blant flere kilder. Det mest spennende er likevel muligheten som ligger i at publikum selv kan dele med oss og hverandre og at brukerne kan være med å generere innhold fremover. Vi har bare startet på denne spennende veien, men teknologien er i seg selv med på å endre vårt syn på kunnskap og vår samfunnsrolle.

Østfoldmuseene tilbyr mobilformidling ved hjelp av en webapplikasjon som er bygget utelukkende ved hjelp av gratis og fritt tilgjengelig utviklerverktøy basert på åpen kildekode og webteknologi. Innholdet er egenprodusert og administreres ved hjelp av en publiseringsløsning slik at det kreves minimalt med webutviklingskompetanse. Innholdet i applikasjonen består av tekst, foto og video og er fordelt på en rekke av våre museer. Mer innhold er under utvikling. Publikum får tilgang til innholdet enten ved å besøke webområdet i nettleseren eller ved å scanne QR-koder på skilt, annonser og plakater. Kodene fører brukeren direkte til lokasjonsbestemt innhold.

Ettersom webapplikasjonen er under utvikling har vi gjort oss begrenset med erfaringer så langt. En brukertest med en elevgruppe og en lærer har vist at denne tilnærmingen til formidling kan øke valgfriheten og muligheten til å utforske museet på egne betingelser. Det krever mindre planlegging og ressursbruk i forbindelse med et museumsbesøk, og det gjør det mulig å persontilpasse innholdet. Oppgaveløsing ved hjelp av mobiltelefon på museet har vist seg å kunne motivere til samarbeid mellom elevene. Vi har også sett at det er mulig å bygge en webapplikasjon ved hjelp av svært begrensede midler som kan administreres uten store krav til teknisk kompetanse.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.


Oppsummert:
Mobilformidling vil være med på å endre formidlingspraksis i museene og påvirke vår samfunnsrolle og vårt kunnskapssyn. Gratis og fritt tilgjengelig utviklerverktøy basert på åpen kildekode og webteknologi gir oss mulighet til å formidle variert multimedialt innhold til mange, hvor som helst, når det passer brukerne.

Reklamer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Presentasjoner fra Morgendagen er mobil | kulturognaturreise.no - 21. mai 2012

    […] Hege Hauge Tofte og Espen Nordenhaug Østfoldmuseene […]

  2. Om fagdagen og foredragsholdere | kulturognaturreise.no - 8. mai 2012

    […] Riddersholm, Hege Hauge Tofte, Gunnar Liestøl, Håkon M. Bjerkan, Roland Lenz, Anette Rattfelt og Belinda Andersen er […]

  3. Foredragsholdere | kulturognaturreise.no - 8. mai 2012

    […] Hege Hauge Tofte […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s