#nordLOD møte hos Digisam

24. og 25. september samlet over 25 fagfolk fra hele Norden seg på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm for en nordisk workshop om etableringer av autoritetsdata og lenkede åpne data. Digisam (Sveriges koordinerende sekretariat for digitalisering, digital bevaring og tilgjengeliggjøring digitale arv) ledet møte og deltagere representerte blant annet det finske Nationalarkivet, Nationalbiblioteket, Wikemedia, Open Science and Research Initiative; den norske Riksarkivet, Riksantikvaren, Kulturrådet, KulturIT, BIBSYS; den svenske Nationalmuseum, Kungliga biblioteket, Riksarkivet, Tekniska museet; og Nationalmuseet i Danmark (via Skype).
Samlingen var en fortsettelse av en dialog om lenkende åpne data som har forgått mellom Digisam og Kultur- og natureises partnere siden den første NordLOD konferansen i Malmø i 2013. Hovedtemaet for dagens møte var hvordan arbeidet med åpne lenkede data kan tas videre og hvordan en kan få til flere og bedre muligheter for sammenstilling av data på tvers av sektor- og landegrenser.
Dagen startet med en presentasjonsrunde fra de ulike deltagerne av datasett og verktøy som kunne være relevant i dette arbeidet. Deretter jobbet man i mindre grupper der man hadde mulighet til å gå i dybden på et tema, utveksle erfaringer og brainstorme ideer om (felles)tjenester og fremtidig utvikling. Fredagen begynte med Digisams månedlige «Fika» på en kafe i byen. Dette uformelle tiltaket ble startet opp av Digisam slik at folk med en interesse for digital kulturarv og åpne data kunne samles før jobb. Tilbake på Naturhistoriska riksmuseet fortsatt diskusjonene.

Lite roligt var att alla länder blängde lika avundsjuka på varandra. Man har kommit framåt på väldigt olika områden och på olika sätt i de olika länderna. Det roligaste med länkade öppna data i Norden är ju att vi också har möjlighet att utnyttja varandras resurser väldigt direkt. Ett viktigt samtalsämne var KulturNav, som med fördel kan utvecklas till en viktig gemensam resurs. Ett annat stort samtalsämne var Wikidata och dess användning och potential, som känns betydande. Skriver Jessica Parland-von Essen fra Open Science and Research Initiative

Digisam kommer med møteoppsummering snart, men her kan du allerede lese refleksjoner til vår finske kollega fra Open Science and Research Initiative etter workshopen.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Kategorier: Digisam, Lenka data, Linked Open Data, LOD

Forfatter:Sarah McSeveny-Åril

Kulturrådet

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s