«Du må bare snu tankene i hodet ditt» sa hun

På fredags morgen i de grønne omgivelsene som omslutter Kartverkets lokaler på Hønefoss, samlet 250 ivrige «hackere» seg. Blant ansiktene som strømmet inn for å delta på #hack4no 2015 var det flere gamle kjente, mange nye og en god del (veldig) unge. Utstyrt med pc, telt og massevis av energi hadde de fleste det samme målet – utforske, leke og skape med åpne data – eller for å låne ordene til en av de yngste deltakere; «snu tankene i hodet».

« A hackathon is a gathering where programmers collaboratively code in an extreme manner over a short period of time. Hackathons are at least a few days – or over a weekend – and generally no longer than a week. While working on a particular project, the idea is for each developer to be have the ability and freedom to work on whatever he/she wants.»

Definition of Hackathon Technopedia

Difi og Kartverket holdt årets store «åpne data» hackathon den 5. og 6. juni. De inviterte både voksne og junior «hackere» til å delta på 36 timer med intens utvikling av design og programmering .

Konseptet #hack4no gikk av stabelen for første gang i februar 2014 i regi av Kultur- og naturreise hos Kulturrådet. Les mer her.  Det var en stor glede for prosjektet da prosjektpartner Kartverket bestemte seg for, sammen med Difi, å ta stafettpinnen videre i år. Intensjonen med arrangementet var å sette fokus på verdien av åpne og fritt tilgjengelige data. Det var også et konkurranseelement i arrangementet, der folk kunne levere inn sine bidrag til 3 ulike kategorier – beste nytte, beste visualisering og beste løsning med geografiske data. Premiene -som la vekt på videre utarbeidelse av bidragene, økt verdiskaping og potensiale for næringsutvikling – var en dags oppfølging og rådgivning hos Microsoft Norge, design byrå Making Waves eller N°A Incubator. To av de 3 vinnerne vil også få et reisestipend for å delta i den nordiske konkurransen, Slush in Finland senere i år.

Mens juniorhackerne ikke konkurrerte, fikk de mulighet til å presentere hva de hadde utviklet. En gruppe av juniorhackere ble også valgt ut til å reise til i UK i juli for å delta en internasjonal junior-hackathon, Festival of Code. Her kan du se innslaget fra juniorhack på NRK Supernytt.

250 deltagere, datasett fra 14 etater, 105 voksne hackere & 95 junior hackere

Mange miljøer var representert i løpet av helgen, alt fra kidz-kodere, utviklere, designere, offentlige virksomheter og media til studenter og politisk ledelse. Bidragene viste et stort spenn i datakilder (til sammen ble 14 ulike datasett tilgjengelig – alt registrert på datanorge.no), og mange ulike typer løsninger (søkeverktøy, visning på kart visualiseringer, quiz, spill, analyser av data mm).

Dataen til alle partnerne i Kultur- og naturreise var tilgjengelig, og flere representanter fra deres etater var til stede under arrangementet og tilgjengelige for spørsmål og brainstorming. Alt dette bidro til at dataen var mer synlig – sikkert ikke tilfeldig da at så mange lag brukte kulturdata i sine løsninger. Se alle presentasjonene av bidragene her.

Statsråd for Kommunal- og moderniseringsdepartementet Jan Tore Sanner var også til stede sammen med Difi direktør Ingelin Killengren og Kartverkssjef Anne Cathrine Frøstrup. Med god hjelp av en av de juniorhackerne navigerte Sanner gjennom det virtuelle norske landskapet i MineCraft og lanserte et fyrverkeri show i anledning juniorhacks offisielle åpning.

Kultur-og naturreise hadde en aktiv rolle før og under arrangementet; prosjektet var representert i programkomiteen og i juryen, holdt et innlegg i workshopen om visualisering av data og kjørte en idemyldringssesjon. Den seirende ideen fra idemyldringssesjonen gikk videre til å bli en av de 3 vinnerbidragene av hele konkurransen.

32 timer etter #hack4nos oppstart ble 11 kjempespennende bidrag levert innen fristen. Pris for beste visualisering gikk til Gi tein. Prisen for beste nytte gikk til Biopin.it og for beste bruk av geodata til Ølkart av Atle Frenvik Sveen. Litt ekstra stas at Atle er en av utviklerne som jobber med Kultur-og naturreises demonstratorer. Her kan du lese Atles blogg om hans seier.

Da klokken hadde blitt 19:00 og en vag lukt av grillmat hang i kveldsluften begynte slitne folk, store som små, å trekke seg hjem til både fjernt og nært. Mens vi som var igjen satt ute fikk vi litt tid til å reflektere over dagene som hadde vært. Det er helt åpenlyst at at åpne tilgjengelig data bidrar til innovasjon og har stor potensiale for å tilby tjenester som kan effektivisere offentlig sektoren (som Gi tein eller Biopin.it), samt være av nytte for næringsliv (som Ølkart). Det ligger så mye potensial i ulike data-sammensettinger at vi er nødt til å fortsette arbeidet med tilgjengeliggjøring og tilrettelegging av data for å sørge for at det som leveres er av best mulig kvalitet. Og vi har ingen tid å miste – de 95 4-16 åringer, våre fremtidige datautviklere, designere, digitalledere og politikere, som var med på (junior)juniorhack er bevis på det.

Vel blåst alle sammen! Det eneste som ligger igjen er hvor blir #hack4no neste år?..

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Videre lesing –

Kategorier: API, App, Artsdatabanken, Åpne data, Database, Dataspill, Demonstratorer, Design, DIFI, hack4no, hackathon, Infrastruktur, Inspirasjon, Kart, Kartfesting, Kartverket, Kultur

Forfatter:Sarah McSeveny-Åril

Kulturrådet

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s