Ignorert og fantastisk

Her er noen tanker om trådløs info til mobilen: 

Da vi i våres installerte trådløs info langs en sti i Uppsala syntes folk at det var «Helt fantastisk!» Det var den vanligste kommentaren. Ved et tilfelle stoppet et eldre par på sykkel opp, de var veldig nysgjerrige men hadde ingen smartphone. Jeg gav dem en adresse på internett der de kunne finne hele guiden. Den var temporær så jeg sa; «Ikke gi den til noen annen». Mannen tok papirlappen, holdt den hardt, smilte og sa: «Denne… skal jeg selge dyrt på det svarte markedet!»

fjaril

Jeg ble overrasket over interessen og de positive kommentarene. Hvis man reiser rundt, leser statistikk, rapporter, app-anmeldelser, snakker med andre som også har produsert digital info via apper eller QR-kode etc, så går noen problemer igjen mer enn andre:

1. Få bruker systemene/informasjonen.

2. Det er ikke lett å få appene til å fungere for alle; eldre/alle operativsystem (Windows, Android, iOs).

Vi tror likevel at det er meningsfullt å bruke moderne teknikk og multimedia! Det kan gi en annerledes opplevelse av en plass. Det vi installerte i Uppsala var LaternaGuide, et egenutviklet konsept som nå finnes på 23 plasser i Norge, Sverige og Finland. Første i bruk 2011 på Lindesnes fyr, der er den fortsatt. Konseptet er utviklet av Laterna Vox, der jeg er daglig leder.

LaternaGuide kan nå alle med smartphone i en trådløs sone. Teknikken er enkel og dermed er det til lav kostnad for produsenten og helt gratis for brukeren. Det er bærekraftig og stabilt. En app kan ha flere muligheter å presentere informasjon men er dyrere å vedlikeholde. Man bør kanskje ha lastet den til telefonen på forhånd.

10444710_691798937549432_1562927007737587928_n

Veien inn

Det er ironisk at det må finnes skilt for å fortelle at det finnes trådløs digital info. Jeg satt en gang og studerte publikum der det fantes en flere meter stor plakat med info om en mobilguide (ikke LaternaGuide). Få brukte guiden likevel, de gikk forbi skiltet. Så alt er ikke størrelse. Det er sammenheng.

Å informere om en mobilguide utendørs der folk er på farta, er en utfordring. Samtidig er det akkurat veien inn, hvorfor og hvordan trådløs info skal brukes som er sentralt.

Skjermbilde 2014-08-28 kl. 10.25.59

Derfor var det interessant da vi i år laget noe som gav et signal i landskapet om at «her er det noe», da vi installerte LaternaGuide (version 2) i Uppsala. Vi valgte å lage en luke for å aktivisere besøkeren, dels for for å fortelle hvordan man skal bruke systemet og dels for å slå på strømmen. Et blått diode blinker når man åpner. Dette blir oppfattet som logisk og noe annerledes. Til systemet hører solcellepaneler på stolper og de vekker oppmerksomhet.  (Også på en måte vi ikke ønsket. Etter en uke hadde noen slått i stykker to av fire panel, ja de satt for lavt. Vi hevet dem opp. Deretter har det ikke vært noe mer skadegjørelse.)

Problemene med appene har vi ikke med LaternaGuide. Det som for noen få år siden var en usikkerhet: å koble til et wifinettverk er idag mer vanlig. For å tilegne seg informasjon via LaternaGuide skal man koble til ett lokalt nettverk og deretter bruke nettleseren. Dette har ikke vært et primært problem, men fra spørreskjema finnes noen få med problemer med akkurat dette.

stralande

Det vi har lært generelt er at tålmodigheten er kort, bruket i tid er også kort, få ser/lytter på ALL informasjon.

Der det kommer mange tyske turister er statistikken høy, og de ser på mer innhold enn andre. Bruk av bilder og enkel design betyr mye. På lyssvake skjermer blir solen fort et problem, det svarte besøkere ved Tingvatn Fornminnepark. Der laget vi et spørreskjema med påstander som besøkere kunne svare på om de syntes stemte eller ikke. Det ble positiv respons på struktur og innhold. Vi stilte spørsmål om de skulle anbefale LaternaGuide til andre, alle svarte mer positivt enn negativt på det.

Vi har også lært å tenke enda mer på sammenheng, vi skal prøve å lage informasjonen mer i samspill med plassen og skape mer interaktivitet. Da får innholdet mening og brukerne blir mer engasjert.

I høst skal LaternaGuide i Uppsala evalueres på kurset «Naturvägledning för yrkesverksamma», arrangert av «Centrum för Naturvägledning» i Sverige. Hva de kommer frem til får vi ta opp senere!

Sist de seneste innleggene fra gjesteboken på Rundemanen i Bergen, en guide produsert for Telemuseet:

Skjermbilde 2014-08-27 kl. 15.28.42

Mer om dette med å fatte seg kort i vår blogg.

solguide

Reklamer

Kategorier: Laterna Guide

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s