Drømmemila er med på testing av KNappen

I samband med utvidinga i Bø og Sauherad piloten til Telemarkpiloten, har Drømmemila prosjektet i Ulefoss vore den største samarbeidspartnaren. Drømmemila er eit samarbeid mellom fleire aktørar om utvikling og synleggjering av Ulefoss sine største attraksjonar:  Telemarkskanalen, Ulefoss Hovudgård, Holla kyrkjeruiner, Romnes middelalderkirke, Øvre Verket Håndtverkstun, Ulefos Jernverk og Fensfeltet.

Prosjektet har hatt digital formidling som stor del av si satsing, og våren 2014 deltok Drømmemila si arbeidsgruppe på workshop om digitale forteljingar i Bø. Tilsaman fekk dei publisera heile 37 forteljingar, som no er tilgjengeleg på digitaltfortalt.no, og i KNappen.

På testdagen  var fleire av dei involverte frå Drømmemila med. Vi var veldig glade for at representantar frå både Telemark Museum, Telemark Fylkeskommune, Nome kommune og Gea Norvegica blei med oss.

 

Testrute Ulefoss

Testen gikk ut på å gjere seg kjend med 10 POIs i ferdig oppretta rute i KNappen. Dei ti punkta vart vald ut for størst mogleg variasjon i sjanger, kategorier og medietypar som til no eksisterar rundt Øvre Verket i Ulefoss.

 1. Ulefoss – wikipedia.org
 2. Holden gard – kulturminnesøk
 3. Øvre Verket – kulturminnesok.no
 4. Ulefoss jernverk grund – folketellinga 1910
 5. Trillebårbyen – digitaltfortalt.no
 6. Piano – digitaltfortalt.no
 7. Bergart, Søve gruve – Digitaltmuseum.no
 8. Naturstein over E.S.B Høyum – digitaltmuseum.no
 9. ks – Musit
 10. Holden gard naturreservat – Naturbasen

På førehand fekk testgruppa kort introduksjon i dei ulike funksjonane i KNappen og vegleiing i vanlege større utfordringar ein kan støyte på. Alle vart sendt ut i gruppe og kunne sjølv velje om dei ville gå saman eller åleine, i dei 45 min. som var avsett til testinga.

Kort oppsummert, noen umiddelbare tanker og spørsmål

Under selve testingen var vi fem stykker fra prosjektet som gikk rundt og noterte oss oss innspill, fotograferte og filmet brukertesterne. Dette er noen av punktene vi fikk med oss:

 • Kartet til Kartverket virker ikke. Appen er jo kartbaset så dette legger litt demper på testopplevelsen
 • Lysforhold, et problem vi kjente til fra før, men for noen av brukertesterne kom dette som en stor overraskelse.
 • «Men hvor er det det hen? Jeg forstår ikke hvor det som appen referer til er».
 • «Dumme» symboler tas for å være trykkbare ikoner.
 • Do-fasiliteter – et datasett som savnes i appen
 • Noen testere synes det var vanskelig å forstå hvem som var avsender av det som ble pressentert i appen. Hvem er avsender?
 • Lyd – gressklippere ble startet opp og brukerne stod uten hodetelefoner.

Da vi kom tilbake til lokalet vi startet i var det lunsj. Deretter svarte alle på en brukerundersøkelse. Resultatene kommer i løpet av høsten. Til slutt hadde vi en oppsummerings samtale. Her er punkter fra den samtalen:

 • Noen brukere savnet en overordna artikler om området som ble testet.
 • Brukerne mente at litt bilder ville berike tørre fagdata.  En av de som testet mente at  Kulturrådet og Riksantikvaren måtte ha må ha enorme ressurser og lett kunne få dette til I det minste få de som registerer inn første gang til å tenker formidling. Det ble pekt på samfunnsansvaret.
 • Gruppa var splitta på om det var verdi i det fragmentariske poier sprett på et kart. Noen ønsket seg i en overbygning i det som kom, mens andre likte det mer springende. En tester kom med en hypotese man var blitt mer vant til sprett informasjon etterhvert. Mens en annen mente at ungdommen liker det mer springene. I løpet av diskusjonen snudde noen av testerne litt og mente at selv om de hadde ikke tenkt på at det, kunne springende kunne ha en verdi i seg selv, selv om de hadde ønsket mer helhetlig formidlig. Videreutvikling av konseptet ruter ble tatt godt i mot og knyttet mot en diskusjon målgrupper. Se lenke til videreutvikling av KNappen her.
 • Hvem er målgruppa for innholdet? Dette bør man tenke på mente noen av testerne.
 • Databasearka bør ikke ligge inne i KNappen når du bruker den, i såfall langt bak. Gir ingen mening, sier en tester.
 • Fagdatabaseinnholdet trenger en introduksjon og ikke la den informasjonen stå helt i bunn.  «Øks? Javel, er det funnet en øks, ligger det en øks her –  hva slags øks er det? Er det funnet, eller er det gravd ned, har noen blitt drept med den – kan jeg kjøpe den øksa?»
 • Ikke alle kategorier hos fagdaten som gir mening. Kategori «Folk?» i folketellingsdata skapte usikkerhet hos noen av brukerne.
 • Hva er det poien referer til? Hvor er jeg og hva er det appen heviser til. Forslag om flere bilder til innholdet. Noen ønsker kompassfunksjon i tillegg til GPS eller et aktivt varsel hver gang du nærmer deg et punkt.
 • Det skapte forvirring  data fra Kulturminnesøk sa at et område ikke var freda, mens informasjon fra Miljødirektoratet sa det motsatte. Området er freda som naturreservat og ikke som kulturminne. Forvirra! Huset derimot er fredet etter kulturvernloven. «Jeg gir blanke! Hva er det jeg ser på. Kan jeg gå inn i huset» kom det kontant fra en av testerne etter litt forklaring og diskusjon i gruppa.

 

Ulefoss kulturarv-testing

Avslutningen på dagen  ble en tur til Holla kirkeruin hvor vi testa Drømmemilas egen rute i KNappen og QR-kodene på skilta de har satt opp. En flott avrunding i fine omgivelser.

 

 

 

Kategorier: Bø og Sauherad, Brukermålinger, brukertesting, KNappen

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s