14. oktober: Åpen fagdag om hvordan få til mobilformidling – fra a til å

IMG_1852Kultur- og naturreise er langt i fra alene om å distribuere kultur- og naturdata gjennom mobile løsninger. Den 14. oktober arrangerer vi åpent møte med norske prosjekter og satsinger innen mobilformidling.

Målet er inspirasjon, erfaringsutveksling og nettverksbygging. Vi ser frem til en interssant samling for et felt i sterk utvikling. Hvordan kan du og din organisasjon bruke de offentlig tjeneste som er under for å formidle ditt eget innhold digitalt.

Kultur- og naturreise er et nasjonalt løft for å øke tilgangen til offentlig informasjon og lokal kunnskap om kultur og natur. Kartverket, Kulturrådet, Miljødirektoratet, Riksantikvaren og Riksarkivet er prosjekteiere. Utrustet med en smarttelefon eller elektronisk lesebrett skal alle få tilgang til aktuelle fakta og fortellinger om natur og kultur på stedet der de er. Dette tverretatlige samarbeidet under Kommunal- og regionaldepartementet, Miljøverndepartementet og Kulturdepartementet legger til rette for at innhold i fagdatabaser åpnes opp og gjøres tilgjengelig. Innholdet kan tas i bruk og videreutvikles av andre til nye tjenester; av nærings- og reiseliv, i friluftsliv og undervisning. Målet er å øke kunnskap om og skape engasjement for kulturminner og naturverdier.

Følg fagdagen under #knreiseTwitter, instagram eller facebook.

Tid og sted: 14. oktober på Riksscenen i Oslo

Kontaktperson: Marit Kjeksrud Amundsen maam@kulturrad.no 95898506 @maritkamu

Deltakerliste

Program

 09.30  Dørene åpnes
10.00 Velkommen anne aasheim

Anne Aasheim, direktør Kulturrådet, styremedlem Kultur- og naturreise

Om Kultur- og naturreise

Hvorfor går fem direktorat sammen om et prosjekt for å få fart på arbeidet med åpne data? Er tverrsektorielle innovasjonsprosjekt mulig? Hvordan får man tilgang til alt fra store offentlig databaser til kunnskap i lokale hoder?

Sidsels innlegg om Kultur- og naturreise

Sidsel hindal

Sidsel Hindal, prosjektleder, Kultur- og naturreise

@sidsehin

Prosjektleder, digital strategi, prosjektorganisering, kurs, foredrag, veiledning, åpne data, tverrfaglig samarbeid, digital utvikling, formidling og internasjonal samarbeid.

Historiker med en mangfoldig bakgrunn fra kultursektoren, deriblant Blaafarveværket, ABM-utvikling, Nasjonalbiblioteket og som prosjektleder for Kulturminneåret 2009

10.30 Digital infrastruktur

Hva er verdien i digital infrastruktur? Hvordan kan du og din organisasjon bruke infrastrukturen til å formidle?

Håvards innlegg om digital infrastrukt

Håvard JohansenHåvard Johansen, seniorrådgiver, Kultur- og naturreise

@uburoi

Infrastruktur, åpne data, teknisk koordinering, applikasjoner og interaksjonsdesign.

Utdannelse innen foto, medievitenskap og visuell kommuniksjon og har jobbet med utvikling av digitale og nettbaserte tjenester side 1995 blant annet i WiMP Music, Aspiro AB og Schibsted Mobile.

Norvegiana

Norvegiana er en datamodell, en database (datalager) og en webservice med formål å gjøre kulturarvsinformasjon lettere tilgjengelig. Norvegiana er en teknisk infrastruktur som aggregerer data fra ulike databaser og informasjonskilder og tilgjengeliggjør dataene for andre brukere, bl.a. for å bygge applikasjoner via et åpent API.

Lars innlegg om Norvegiana

Lars RogstadLars Rogstad, seniorrådgiver, Kulturrådet

@larsrogstad

Lars arbeider med digital kulturarv, Europeana og Norvegiana, digital infrastruktur, åpne kulturarvsdata, kunnskapsorganisering.

Faglig bakgrunn med natur- og samfunnsvitenskapelige fagområder fra UMB, supplert med omfattende realkompetanse innenfor IT, internettbasert formidling og tilrettelegging, strukturerte metadata inkludert formidling av kulturarv og kulturhistorisk materiale.

Digitalt fortalt

Digitalt fortalt (DF) er Kulturrådets plattform for kuratert og tilrettelagt innhold («fortellinger»), og utgjør et nødvendig og verdifullt supplement til metadata og digitalisert materiale i kultursektoren. Fleksibiliteten og åpenheten sammen med infrastrukturen i Norvegiana gjør DF til et kraftig og effektivt verktøy for lokalt baserte formidlingsløsninger.

Lars innlegg om Digitalt fortalt

Lars Rogstad, seniorrådgiver, Kulturrådet
Kulturminnesøk

Kulturminnesøk gir deg oversikt over kulturminner i Norge.

 Lines innlegg om Kulturminnesøk

Line Bårdseng2Line Bårdseng, seniorrådgiver på seksjon for arealplanlegging i Samfunnsavdelingen hos Riksantikvaren. Er videre koordinator for Kultur- og naturreise hos Riksantikvaren.
Er arkeolog, og har erfaring fra ulike jobber og prosjekter. Blant annet i Hedmark fylkekommune, på NIJOS (Norsk Institutt for Jord og skogkartlegging), Akershus fylkeskommune, Kulturhistorisk museum i Oslo og for prosjektet Statens Kulturhistoriske eiendommer i tidligere Fornyings- og administrasjonsdepartementet.Har alltid hatt fokus på formidling,  så også i Kultur- og naturreise. Har også skrevet barneboka Suseguri, verdens minste arkeolog som handler om kulturminner i skog og mark.
Nasjonal database for tur- og friluftsruter

Kartverket skal etablere og forvalte en nasjonal database for tur- og friluftsruter i samarbeid med Miljødirektoratet med sikte på ferdigstilling i løpet av 2016

Kristians innlegg om nasjonal database for tur- og friluftsruter

Kristian Kihle2

Kristian Kihle, Kartverket

Har jobbet med kart hele livet, nå i Kartverkets formidlingstjeneste, med mål om å få alle til bruke kart alltid 🙂

Spørsmål
12.30 Lunsj
13.30 Prøysenvandring – litteraturformidling langs Præstvægen

Målsetninga med appen/Prøysenvandringa er å formidle noe av Alf Prøysens litteratur og musikk som berører Præstvægen. Vi håper at disse smakebitene og utdragene gjør deg mer nysgjerrig på mer av Alf Prøysens fantastiske univers. Prøysenvandringa bygger på Digitalt fortalt og Norvegiana.

Amunds innlegg om Prøysenvandring

Amund H Steinbakken 2Amund Steinbakken, rådgiver, fylkesbiblioteket i Hedemark fylkeskommune

litteraturformidling for bibliotek med vekt på digitale løsninger. Utdannet arkeolog ved NTNU

@steinbakken82

14.00 Rallarvegappen – fra pilot til produkt

Tekstar om kulturhistoria langs vegen, dyre- og planteliv, geologi og isbrear er skrevne av fagfolk. Appen har også informasjon av meir praktisk karakter, som kvar ein kan overnatte, og kva ein bør tenkje på før ein set seg på sykkelen. Bygger på Digitalt fortalt og Norvegiana.

Marius innlegg om Rallarvegappen

Marius Kjørmo3Marius Kjørmo, Hordaland fylkeskommune

@MariusKJ

14.30 Kaffe
15.00 Digitalt fortalt: Hva nå?

Erfaringer med å bruke Digitalt Fortalt både som forteller og som utvikler (eller rettere sagt ansvarlig for utvikling av App’en «stedr»).

TAG CLOUD utvikler digitale tjenester med mål å øke interessen for kulturarv og har blant annet arbeidet med appen stedr Personalisering står sentralt i tilnærmingen: Formidlingen skal tilpasses til brukerinteresser. Tilpasning gjelder både innhold og interaksjon med kulturelle resurser. Hvilken informasjon som er relevant, hvilken type media (for eks. tekst eller lyd), hvilken applikasjon (for eks. spill eller fortelling), alt dette kan tilpasses. Fokus på personalisering har gitt navn til prosjektet. Innhold og interaksjon skal kategoriseres (TAG). Databehandling for å finne match mellom bruker og kulturelle resurser foregår i skyen (CLOUD).

Jacquelines innlegg omg Tag Clould

Jacqueline Floch2Jacqueline Floch, Dr. ing. – Senior scientist, Sintef

@Jacqueline Floch

IKT for sosial inkludering, IKT teknologi for samhandling og brukermedvirkning, brukersentrert utvikling.

Bakgrunn fra telematikk. Tidligere forsket på verktøy og metoder for systemutvikling. Jobber nå med utforming av mobile, sosiale og «allestedsnærværende» tjenester for å løse problemer innenfor forskjellige domener, f.eks kultur eller velferd.

15.30 KNappen

Kultur- og naturreise appen (KNappen) er en app som synliggjør det usynlige på det stedet du befinner deg akkurat nå. Vi har innhold i hele Norge! Appen viser deg hva som er rundt deg i landskapet av historier og informasjon knyttet til kultur og natur. Appen bygger på Norvegiana med DigitaltMuseum, Digitalt fortalt, Industrimuseum, Kulturminnesøk, MusIT, Naturbase, Artsdatabanken, Kartdata, Stedsnavn, Folktellinga 1910 og Wikipedia.

Marits innlegg om KNappen

marit kjeksrud amundsenMarit Kjeksrud Amundsen, seniorrådgiver, Kultur- og naturreise

@maritkamu

formidling, brukermedvirkning, digital utvikling, åpne data, kommunikasjon, sosiale medier, apputvikling, veiledning, kurs og foredrag

Religionsviter med bakgrunn fra museums arbeid. Alt fra kommunikasjon, formidling til samlingsforvaltning. Vestfoldmuseene, Museumssenteret i Hordaland og Universitetsmuseet i Bergen.

16.00 Oppsummering – hvordan gå frem?
Sidsel Hindal, prosjektleder, Kultur- og naturreise

Kategorier: Andre prosjekt, Fagdag, Informasjon, Inspirasjon

Forfatter:Marit Kjeksrud Amundsen

Seniorrådgiverer i "Kultur- og naturreise"

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

4 kommentarer den “14. oktober: Åpen fagdag om hvordan få til mobilformidling – fra a til å”

 1. 15. september 2014 kl. 1.49 #

  Hei. Veit de noko om når programmet for fagdagen er klart?

  • 25. september 2014 kl. 5.09 #

   Hei Sigrun,

   Nå er programmet klart 🙂

Trackbacks/Pingbacks

 1. KNappen – kun en demo – ikke en ferdig app | kulturognaturreise.no - 5. januar 2015

  […] på mobilformidling av kultur- og naturinformasjon. Vi har allerede hatt en fagdag på temaet 14. oktober i år og skal ha en ny fagdag 28. januar […]

 2. Deltakerliste 14. oktober – Fagdag – mobilformidling | kulturognaturreise.no - 29. september 2014

  […] Mer informasjon om fagdagen her […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s