«Krigshistoriens sorte hull» skal lære nordmenn om Europeana.

Europeana er EUs store satsing for å etablere en felleseuropeisk åpen kunst- og kulturutstilling på nett og har samlet over 23 millioner objekter på sin portal. Norge er det landet som har flest publiseringer i Europeana i forhold til antallet inbyggere. hele 1,3 millioner digitaliserte objekter fra norsk kulturarv er lagret på Europeana. Likevel er nordmenn blant de folkene i Europa der færrest kjenner til Europeana. For å endre på dette satses det ikke på massiv reklame. Håpet er heller at dette skal endres gjennom en kampanje for å samle nordmenns ufortalte historier fra andre verdenskrig.

europeana

Vi i Kultur- og naturreise bruker Norvegiana som agregerer norske data til Europeana, som platform for arbeidet vårt, så vi føler oss beslektet.  Vi er selvfølgelig glade for et prosjekt som håper på å øke bevisstheten blant brukere, politkere og institusjoner om Europeana som inngangsport til Europas felles kulturarv. Vi er minst like interesserte historiene vi håper kommer ut av kampanjen «Krigshistoriens sorte hull» som kulturrådet lanserer i uke 23. Kampanjen håper å inspirere nordmenn til selv å få fram sine egne, ufortalte historier fra andre verdenskrig. Her kan man få hjelp med å finne billedmateriale fra Europeana eller bidra med egne bilder eller objekter. Fortellingene publiseres gjennom digitaltfortalt.no, og sluses videre til Europeana som bidrag til europeisk kulturhistorie.

Troms Fylkeskommune, Nord-Troms Museum og Árran – lulesamisk senter er alt i gang med krigsminneprosjekter som «Krigsminnelandskap Troms», Krigsminner i Nord-Salten» og «Grenselosprosjektet». I nært smarbeid med disse arrangeres det workshops i for å lage egne, digitale fortellinger. Árran – lulesamisk senter er først ut den 3. juni.  Den 5. juni skjer det på  Nord-Troms museum

Den 3. juni er det åpen dag hos en rekke arkiver. Publikum som har materiale de ønsker å få digitalisert, kan få hjelp til dette, og til å lage digitale fortellinger. Her er det ikke snakk om aktiviteter og foredrag, men arkivene er åpne og behjelpelige. Blant arkivene som er åpne finner vi blant annet Opplandsarkivet, Maihaugen,  Samisk arkiv Kautokeino, Arkiv i Nordland i Bodø, Statsarkivet i Trondheim, IKA Trøndelag, NTNU Universitetsbiblioteket, Trondheim Byarkiv, IKA Møre og romsdagl i Ålesund, Statsarkivet i Bergen, Statsarkivet Hedmark, Hedmark fylkesbibliotek på Hamar, IKA Kongsberg og Statsarkivet i Kristiansand.

Vi gleder oss grenseløst til de nye historiene. Har du eller familien din en ufortalt historie fra Krigen? Da vil vi gjerne høre den. Om du ikke rekker innom noen workshop eller noe åpent arkiv, så er det ikke så vanskelig på publisere skaer på digitalt fortalt selv. Hvem som helst kan registrere seg og lage en fortelling. Det har jeg også gjort. Jeg levde ikke under krigen, men jeg har da hørt noe fra familien. Her kan du lese om grantdante Solveigs hemmelighet.

Ladehaugfamilien

Hør Kristin Bolgård prate om Europeana, Digitalt fortalt og mya annet snadder på NRK Kulturhuset fra den 20. mai.

 

Kategorier: Digital fortalt, Europeana, Kulturrådet

Forfatter:Tollef Ladehaug

Prosjektmedarbeider i Kultur- og naturreise, Norsk kulturråd.

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s