Sidespor: Din personlige forteller er med deg på toget – vi deltar på #travelhack

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

I dag og i morgen er det Drammen og Travelhack som er stedet å være.  Travelhack 2014 er en innovasjonskonkurranse  for å utvikle reiseapper. Hvordan skape et bedre tilbud til reisende på tog og trikk? Dette er NSB, Ruter, Flytoget, Statens Vegvesen, UiO, TØI, Swedish Victoria, Startup Norway og de andre arrangørene interessert i å vite.

Og klart Kultur- og naturreise må være med – dette er jo midt i blinken for oss. Med vårt motto «Synliggjør det usynlige», rikholdig materiale om kultur og natur, mye kompetanse på teknologi, brukere og innhold – og en hovedoppgave å utvikle vår egen app, KNappen.  Klart vi måtte bli med.

Travelhack  er startet som et forsøk i 2012 i forbindelse med InformNorden. I 2014 er det en del av et forskingsprosjekt under Transnova med finansiering fra en rekke større aktører i kollektivtrafikkbransjen.

Ideen om å delta har modnet over tid – fra vårt første møte med NSB, Startup Norway og TØI  i vinter via hack4no og frem til i dag. Vårt team – Anders Olsson (Riksantikvaren), Christer Vinje Gimse (Riksantikvaren), John Erling Blad (Kulturrådet) og Håvard Johansen (KNreises prosjektgruppe) har forberedt seg over lengre tid.  Tollef Ladehaug (prosjektgruppen) og Sindre Flø (KNreises koordinator i Telemark) har også vært viktige bidragsytere.

De stiller med konseptet «Sidespor» («Sidetrack»). Inspirasjonen hentet Anders Olsson fra KNreises styreformann, riksantikvar Jørn Holme. Han lanserte ideen «Europavei  1000» hvor han ville ha med seg en personlig forteller i baksetet som fortalte om alt en så langs landeveien. Ideen er nå tatt over til toget – og mer konkret strekningen Nordagutu – Bø i Telemark (et av våre pilotområder).

Len deg tilbake i toget og Sidespor

Tanken er at de reisende skal sitte tilbakelent i setet og få opp korte lydfortellinger på skjermen. På appen skal du få velge kategori – er jeg interesser i arkeologi og kulturminner, stedsnavn, historie og fenomen eller vil jeg heller vite mer om planter og dyr? Du gjør valget – får så opp titlene og velger så lydspor. Du får lyden inn på øret, eller om du foretrekke kan den leses på skjermen. Teksten suppleres med et bilde.

Informasjonen hentes ut fra databasene til prosjektets partnere, Musit og Wikipedia.

Deltakelse i Travelhack gir oss gode muligheter for å teste ut en rekke problemstillinger knyttet til å formidle kultur og naturinformasjon i en reisesituasjon hvor formidlingen skal tilpasses togets sanntid. Hvordan sikret at informasjonen kommer opp når du passerer akkurat rett punkt på strekningen? Hvordan fungerer syntetisert tale? Hvordan er samspillet mellom teknologien og brukergrensesnittet? Disse og en rekke andre problemstillinger står vårt team overfor. Erfaringene blir veldig viktig for det videre arbeidet i Kultur- og naturreise.

Deltakelse i Travelhack er også en god anledning til å delta i et spennende nettverk av teknologer, forskere og andre som arbeider innen vårt felt.  Erfaringsutveksling står sentralt. Og vi tror og vet at vi sitter med et unikt innholds materiale.

Resten av prosjektet og partnerskapet ønsker Anders, Christer, John Erling og Håvard lykke til!

Reklamer

Kategorier: Databaser KNreise, hackathon, Kulturrådet, Riksantikvaren, Tog, travelhack

Forfatter:Sidsel Hindal

Kultur- og naturreise medarbeider i Norsk kulturråd.

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Sidespor som tjenestekonsept – noen refleksjoner fra deltakelse på Travelhack2014 | kulturognaturreise.no - 16. mai 2014

    […] konkurransebidrag «Sidespor», har blant annet hentet inspirasjon fra Riksantikvar Jørn Holme og noe han engasjert redegjorde […]

  2. Teknisk løsning i Sidespor | kulturognaturreise.no - 12. mai 2014

    […] tekniske løsningen i Sidespor, konkurransebidraget til #Travelhack2014, er basert på en client-server løsning som er så tett […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s