SEMIC 2014 – Semantic Interoperability Conferance 2014

SEMIC 2014 og Athen er stedet å være for den som er opptatt av lenkede åpne offentlige data og muligheter for tjenesteutvikling med bruk av semantiske teknologier denne uka.

268 deltakere, fra Europa, men også noen fra USA og Japan, var samlet til en lang dag med fokus på lenkede åpne offentlige data (LOGD, linked open governmental data) og hvilke muligheter dette gir til å lage bedre og mer effektive offentlige tjenester.

I KNreise har vi en undersatsning på semantiske teknologier og på grunn av dette er Gunnar Urtegaard, Riksarkivet og jeg, tilstede her.

Hva har skjedd siden i fjor?

Vi deltok også i fjor på SEMIC 2013, og det var påfallende hvilken utvikling som har skjedd bare i løpet av et år. I fjor var presentasjonene stort sett basert på mindre akademiske prosjekter / piloter, i år kunne det presenteres operative tjenester i regi av store organ innen EU som blandt annet har ansvar for helse, miljø og informasjon.

Publications Office of the European Union har nå over en milliard tripler i trippelstore. De har etablert et Metadata register (MDR) som er EUs semantiske referanseprosjekt og rammeverk for harmonisering av metadata. Kartverket i UK har tatt i bruk lenkede åpne offentlige data og lagd ulike tjenester på disse.

ISA har gjort en studie basert på 14 ulike tjenester.
Hovedfunnene er:

  • Fleksibel data integrasjon: Lenkede åpne offentlige data forenkler dataintegrasjon og sammenkobling av tidligere separerte datasett.
  • Økt datakvalitet: Den økte bruken og gjenbruken av lenkede åpne offentlige data forsterker behovet for å øke kvaliteten på dataene. Gjennom crowdsourcing og selvbetjening rettes feil og mangler ved dataene.
  • Nye tjenester: tilgangen på lenkede åpne offentlige data gir flere tjenester både fra privat og offentlig sektor.
  • Kostnadsreduksjon: gjenbruk av lenkede åpne offentlige data i forvaltningen fører til store innsparinger.

Vi oppsummerer hovedbudskapet på konferansen slik:

Innen EU og i USA er det nå et stort trykk på å få flere lenkede åpne offentlige data. Årsaker er ved siden av de åpenbare kommersielle fordelene, også hensynet til demokrati og innsyn.

Persistente URI-er er superviktig og er sammen med vokabular selve byggestenene i arbeidet med å få på plass lenkede åpne offentlige data. I arbeidet med felles vokabular ble personer, bedrifter, organisasjoner og geografiske objekter trukket fram som viktige. Budskapet var tydelig:

  • Bruk etablerte internasjonale vokabular og standarder.
  • Ingen er så spesielle at de må etablere sine egne løsninger!
  • Samarbeid på tvers av fag og sektorgrenser, bort med siloene!

Konferansen ble arrangert for fjerde år på rad av ISA (Interoperability Solutions for European Public Administrations), et program under EU-kommisjonen.

Mer info og foredragene finner du her: http://lod2.eu/BlogPost/1953-european-data-forum-2014-in-athens-was-great-success.html

20140410-173604.jpg

Reklamer

Kategorier: Åpne data, Lenka data, Linked Open Data, LOD

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s