Hjelp! Det finnes hundre android-telefoner! Hva gjør vi?

Med stadig flere forskjellige enheter som skal kommunisere med mange tjenester og systemer, og i tillegg hverandre, blir det komplekst å teste.

Dette melder Frank Johnsen i Computerworld

– Ja, det kan vi alt om! Det er både utviklerne i EVRY og prosjektgruppa i KNreise skjønt enige om. Vi valgte å lage en app som både skulle gå til androidbrukere og til iPhonebrukere. Dette er vi glade for i dag, spesielt når vi ser på statistikk fra finn.no for å se forskjellen i bruken mellom disse to gruppene.

iphone vs android

 

Men skal man lage en app som KNappen – som er tilgjengelig på både android og iOS, ja da har mange, jeg gjentar maaange, telefoner å teste på. I tillegg så finnes det ulike varianter av operativsystemer å rutte med. Ja, det hele kan virke svært overveldende og en helt umulig oppgave å begi seg ut på.

tusenvis av androidtelefoner

Så, hvordan gjør vi det?

Vi baserer oss rett og slett på hvilke telefoner er det som er mest i bruk i Norge.  Henrik Otgard i Knowit har skrevet flere blogginnlegg og kronikker om dette (takk til deg!).

Markedet for apps til smarttelefoner blomstrer, og det er ikke så rart når 70% av alle nordmenn over 15 år har en smarttelefon i lommen. Når man skal tilby en ny tjeneste på smarttelefoner er det mange faktorer som bør ligge til grunn for hvilke plattformer man velger å støtte. En viktig faktor er hvilke plattformer som er populære nå og hvilke som antas å selge godt i fremtiden.

Henrik Otegard – beta.knowitlabs.no

I det nevnte blogginnlegget over henter Otegard tall fra NetCom fra april 2013

 1. Apple iPhone 5, iOS
 2. Samsung Galaxy S III, Android
 3. Apple iPhone 4, iOS
 4. Apple iPhone 4S, iOS
 5. Sony Xperia Z, Android
 6. Samsung Galaxy S III Mini, Android
 7. Samsung Galaxy S3 LTE, Android
 8. Samsung Galaxy Note II, Android
 9. Samsung Galaxy S4, Android
 10. Sony Experia V, Android

iPhone og iOS

Ikke helt uventet ligger de siste versjonene av iPhone der (iphone 5s og 5c var ikke kommet på det tidspunktet, men kom samme høst) sammen med Samsung Galaxy serien. For iPhone-brukere er det «heldigvis» litt enkere. Færre dingser. Iphone «faser» ut de eldste telefonene sine etterhvert som nye kommer til. Per i dag så lever 4s, 5, 5s og 5c, mens 4 ikke takler operativsystemet 7.0 og nyere. Vi har derfor valgt å optimalisere KNappen for iPhone 5 og nyere med iOS 7.0 og nyere

Samsung Galaxy S og android

Henrik Otegard skriver i en kronikk på digi.no 2. januar2014 på nytt om temaet. Her støtter han seg på tall fra statistikk fra RuterBilett. Kildegrunnlaget er hentet fra det første året som Ruter Bilett ble brukt. Altså fra de lanserte i Play Store 17. desember 2012 og til 19. desember 2013. Det var ca 150.000 nedlastninger. Her kan du se fordelinga blant topp 10 for android. Samsung er en klar vinner i det norske markedet og vi har valgt å optimalisere for de på topp tre her: Samsung Galaxy S2, 3 og 4

 

Vi baserer oss også på hvilket OS for android vi optimaliserer for på bakgrunn av samme undersøkelse- Fra med OS Android v4.1 til v4.3os android i verden og i norge

 

 

Kategorier: KNappen

Forfatter:Marit Kjeksrud Amundsen

Seniorrådgiverer i "Kultur- og naturreise"

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

3 kommentarer den “Hjelp! Det finnes hundre android-telefoner! Hva gjør vi?”

 1. 6. april 2014 kl. 10.53 #

  Man kan ikke vente på ting som ikke eksisterer, men man kan se hva trendene er – og hva markedet består av nå. http://www.digi.no/924659/android-over-80-prosent

  Jeg antar at dette blir mye det samme i 2014, hvis ikke Android vokser enda mer.
  Frem til Sony lanserte sin Z1 Compact, var det jo et hull i androidrekken. Det eksisterte riktignok HTC One Mini og S3 Mini, m.fl., men miniutgavene var ikke kraftige telefoner.

  Windows og Blackberry antar jeg ikke det går så veldig bra med fremover. Men det kan alltids skje at Samsung forlater Android, de har snakket om det før. (De har jo Tizen de fikler med, sammen med Intel og andre).

  Samsung er jo den største i markedet, hvis mans er vekk fra OS. Så hvis de forlater Android, vil man ha Tizen, Android, IOS, WP, Blackberry og Ubuntu Phone, samt div andre. Men det er jo en «hvis». Jeg tror ikke det skjer i nær fremtid og jeg tror at hvis Samsung forlater Android, vil mange kjøpe seg andre androids (mange kjøper jo android, på grunn av at man kan skru og tilpasse alt på telefonen).

  Noen kjøper nok android pga det er Samsung, noen kjøper pga det er HTC, Sony, etc. Men mange kjøper nok basert på OS, samt eventuelt med faktoren som vris mest mot hva de ønsker, f.eks. metalltelefon=>HTC, Vanntett tlf=>Sony, etc. Tizen skal i teorien kunne kjøre Android apps, så vidt jeg vet, men de har jo ikke Play store.

 2. 26. mars 2014 kl. 9.50 #

  Och om ett år.. Hur är det då? Eller bara om några månader? Vad ska man gå efter? Folk rör sig och ändrar sig… 🙂

  Då jag för tre år sedan testade vår mobilguide första gångerna med fler och fler telefoner gick jag också till grannen/naboen och lånade en av deras. Ganska märkligt att det var helt OK. Idag gör man inte så.. jag menar. Vi har ju ALLT på telefonerna nu, det skulle vara för privat att bara låna ut. Det var inte så då. Man surfade knappt. Tiden går. Vad gör vi med telefonerna om tre år?!?

  • Marit Kjeksrud Amundsen
   27. mars 2014 kl. 9.28 #

   Det er så sant som det er sagt Anette, om fremtiden er det vanskelig å spå! Det som er sikkert er at det blir forandre seg og ingen vil bruke iphone 5 om et år eller så. Det er derfor det er viktig å ha gode data, både på struktur og innhold i bunn slik at man har et godt grunnlag. Formidlingslaget som apper vil komme og gå. I KNreise ser vi nærmere på lenka åpne data i 2014 og hva det kan gi feks.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s