Det blir ikke AR i KNappen – hvorfor?

Du har sikkert hørt om den før – og kanskje fra meg – men nå trekker jeg frem Gartners hype cycle igjen. Denne gangen dreier det som augmented reality. Først tilbake til start.

Utvidet virkelighet (engelsk: augmented reality, nynorsk: auka røynd) er en teknologi som kombinerer data fra den fysiske verden med virtuell data, for eksempel ved bruk av grafikk og lyd. Man får et ekstra lag av informasjon. Den ekstra informasjonen vil typisk ikke erstatte virkeligheten, men utvide den på en eller flere måter.

Wikipedia

Tine Melk viser deg kuer på kjøkkenbordet ditt

Tine Melk viser deg kuer på kjøkkenbordet ditt

Vi hadde sett en rekke forlokkende AR-løsninger. Alt fra Tine Melk som gjorde artige reklamer til besøk i London. Her prøvde vi både Street museum som legger historiske bilder over kameravisninga i telefonen. Jeg ble nesten kjørt ned av en buss for å prøve å korrelere det hele. Og vi prøvde en av mine favoritt apper Londinium.

Vi fiflet med historiske bilder i HistoryPin og besøkte et Londonfirmaet Haloclin og fikk se hvordan de kombinerte store Hollywood-filmer og London scenary i AR.  Vi hadde vært på foredrag med Heis Wils og sett hva de tenkte om framtida til AR og har tom tatt en en video av hvordan han fikk en dinosaur til å gå rundt blant publikum. 

AR i KNappen?

Ikke rart vi ønsket en ekstra wow-faktor i KNappen og valget fant ned på augmented reality. Det skal sies at vi hadde en del diskusjoner om hvor vidt det var lurt eller ikke, men brukergruppa i KNreise gikk til slutt for at vi skulle ha en AR-modul i KNappen.

EVRY, som utvikler KNappen for oss leverte tilbud med Wikitude som løsning. De ønsket å lage en modulbasert app for et av våre krav var at det skulle være mulig å gjenbruke koden for appen uten å måtte betale en krone. Wikitude har nemlig betalingskrav på deres produkter.

Layar

Layar

Så der var vi i gang.

Vi hadde testet samme type løsninger før, både i Layar, i en egen app som vi fikk utviklet på bakgrunn av vinnerene fra #hack4dk 2012 og utviklerne som den gang jobbet hos evry hadde laget en lignene app, GeoKulTur med samme type ar.

AR, på den måten som var brukt i KNappen, i Layar og GeoKulTur er langt i fra optimal. Ja den viser deg retningen som POIen er, men noe særlig mer enn dette er det fakisk ikke snakk om. Man kunne tenke seg at det kunne være en avstandsmåler under. Men i min mening, på denne måten så smaker det laangt mer enn det koster. Denne erfaringen fikk vi i grunn litt tidlig, uten at jeg tror at vi egentlig skjønte det selv. Kill your darlings bør alltid være et motto. Det mest visuelle uttrykke vi har her at vi har prøvd å forandre hva AR-modulen skulle hele. Vi begynte med augmented reality, gikk over til utvida virklighet og slutta på kameravisning. Alt for å ikke gi brukerne falske forhåpninger.

Her ser dere også noen bilder av utivklingsløpet og hvordan AR-modulen har forandret seg fra tegnebrettet til siste versjon.

 

Hell i uhell

Nå viste deg seg at Wiktude var vanskelig å skru av. Modulen lå å kjørte hele tiden når appen var slått på. Dette tappet strøm noe helt grusomt og gjorde appen vanvittig treg. Fordi utviklerne hadde bygd koden modulbasert var det mulig å plukke AR rett ut. En AR vi egnetlig ikke ar fornøyd med og hadde testet at ikke fungerte som den WOW-faktoren vi ønsket å ha. Altså, vi fjernet en uønsket AR og fikk en raskere app. Hell i uhell.

 

Er det håp for AR? Ja!

Når det er sagt så har AR helt fantasiske muligheter, men man må tenke litt lengre og virkelig utnytte mulighetene som ligger i dette.

Vi har arrangert fagdag hvor vi fikk presnetert Situeded simulations og vi har selv prøvd den utrolig kule løsningen på Midgard historisk senter – flere ganger.

AR med historiske bilder over dagens bilder gir mye mye mer en en prikk eller et symbol. Og når man tar i bruk Google glasses vil dette kunne bli virkelig stilig.

Så var det Gartners hype cycle. Ja, møtte den teknologiske triggeren og ble slått av urealistiske forventinger, vi har blitt desillusjonert, men samtidig ser vi at andre har gode AR-løsninger og vi gleder oss til alle blir bedre på AR.
559px-Gartner_Hype_Cycle.svg

 

Se alt vi har skrevet om AR

Kategorier: Augmented Reality, KNappen

Forfatter:Marit Kjeksrud Amundsen

Seniorrådgiverer i "Kultur- og naturreise"

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

2 kommentarer den “Det blir ikke AR i KNappen – hvorfor?”

 1. 27. mars 2014 kl. 11.30 #

  Det jeg ser på som den største utfordringen:
  Hvis du har en gitt radius og distansen mellom deg og objektene er større enn radius for objektene, vil det jo se ut som at ingen objekter eksisterer. Man kan jo hente et maks antall objekter og sortere de etter distanse, på den måten vil alle se objekter – men noen vil få en veldig lang distanse og brukerne kan derfor bli forvirret over relevansen til AR-objektene.

  Mine tanker om bruk:
  Jeg tenker at hvis man skal bruke AR, må man vite hva man skal bruke det til, hvordan den skal virke. Hvis APPen skal virke i hele norge, må nesten datagrunnlaget også være hele Norge, man kan ikke ha AR bare langs Karl Johan, med mindre appen implisitt eller eksplisitt forteller at datagrunnlaget er bare fra karl johan.

  Nå går jeg ikke inn på andre problemstillinger som underliggende datakvalitet, datamengde, databredde, kontekstavhengig data, brukernes forventninger, m.m.

  • Marit Kjeksrud Amundsen
   27. mars 2014 kl. 1.03 #

   Datagrunnlaget er i hele Norge – og AR gjalt i Noe Norge. Man kan ikke vise alt i KNappen fordi vi har for mye innhold. I AR ville du ikke sett annet enn poier uten et avstandsparameter. Men som rene poier gir det ikke selv veldig mye synes jeg.

   Derimot er det ganske mye annet morsomt man kan bruke AR til:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s