#hack4no | Å få dataene sine brukt: Erfaringer fra snl.no

En av kjepphestene våre siden vi ble ansatt i Store norske leksikon har vært «åpent API, åpent API, frie lisenser, åpent API». Men det er stor forskjell på å lage et API og at noen faktisk skal bruke det. #hack4no var både brukertesting, fokusgruppe og API-hardkjør på en gang. «Hei, kan jeg få vite hvor mange forfattere som er omtalt i Norsk biografisk leksikon? Kan du gi meg en liste over alle artiklene i json? Hva om…?» Og så måtte vi si: «Nja, hmja, ikke egentlig…MEN NÅ KAN DU DET FOR VI LAGET DET NÅ HAHA! RUSH!!» fordi det er det #hack4no handler om: Ikke tenk for mye, gjør det. Gjør det nå. 

Det er skikkelig smigrende å bli brukt

 «Jeg håper noen kommer til å bruke oss!» sa Marte Redaktør. Vi stod og småtrippet da alle skulle presentere idéene sine i plenum. Vi hadde blitt speed-datet av en rekke utviklere og designere som hadde stilt spørsmål og kommet med ønsker, men vi visste jo ikke om vi hadde hatt spennende nok info å komme med. Og vi var skikkelig heldige: Noen foreslo et prosjekt om oss. Det vil si: Et prosjekt som sammenlignet artikler fra SNL med artikler fra Wikipedia. Og det var utviklere som hadde lyst til å jobbe med det. 

Det er skikkelig nervepirrende å bli brukt

«Jeg vet ikke om vi kommer så godt ut av dette» sa Marte Redaktør. Vi ble mer og mer nervøse etterhvert som utviklerne faktisk satte i gang med å bruke dataene våre. Hvordan ville de sammenligne oss med Wikipedia? Hvilken del av Wikipedia ville vi bli sammenlignet med? Hvilke oppslagsord? Og viktigst av alt: Ville det gå bra å hente ut data fra API-et vårt? Masse data? Mange ganger? Heldigvis hadde vi med oss våre egne utviklere som kunne fikse ting underveis når API-et vårt ikke fungerte som vi hadde tenkt. For helt ærlig: Hvor mange ganger har du brukertestet API-et ditt? Ikke så mange ganger som du har brukertestet forsiden eller innloggings-knappen, tipper jeg.

Men det gikk bra. Det gikk bedre enn bra. Odin Hørthe og de andre intitiativtakerne med flere laget en tjeneste som både var morsom og nyttig, særlig nyttig for oss som jobber med å skrive bedre leksikonartikler. Og den kom på 2. plass! Gjett om vi ble stolte!

Sånn ble resultatet

Snl ± Wikipedia  sammenligner artikler som heter det samme på Store norske leksikon og Wikipedia Bokmål. Den ser både på mengden tegn, men viktigst av alt ser den på hvilke ord som blir mye brukt og viser hvor ofte de forekommer i de ulike oppslagsverkene. Dette forteller oss mye spennende:

  1. Hvor bruker vi forskjellige ord? Vi kan se tydelig hvor Store norske leksikon bruker mer «gammelmodig» språk – gjerne på artikler som ikke har vært mye oppdatert siden papirutgaven, og vi kan se hvordan ulike fagtradisjoner påvirker artiklene.
  2. Vi kan se at Wikipedia har mye høyere forekomst av datoer og klokkeslett når de beskriver historiske hendelser.
  3. Vi kan se hvordan ordsammensetningen endrer seg etterhvert som vi oppdaterer artiklene våre.
  4. Kjedelig nok forteller det oss også hvor vi og Wikipedia har valgt ulike titler. Det hadde vært supert å kunne se for seg at man kunne sammenlighet artikler med litt ulike titler, også.

Dessuten ser det skikkelig kult ut! Det er jo en bonus for alle, ikke bare for oss.

Konklusjonen er at #hack4no både var et sted for testing, utprøving og innovasjon: Vi fikk noe vi ikke visste at vi kunne få, og som var nyttigere enn vi hadde sett for oss. Og vi fikk prøvekjørt våre egne systemer i prosessen.

Tusen, tusen takk til Jules MatalyJacob Wang og Dexter D. Meenh Nguyen for konseptet + 3×3000 hurra for Odin som stod for utvikling!

Morsomme eksempler

Test sammenligneren her!

 

  1. Knut Hamsun. Det er opplagt at SNL er opptatt av fulltekstversjonene i bokhylla.no
  2. Kristendommen. Wikipedia har mer Gud. SNL har mer tro.
  3. Den arabiske våren. Du kan se at SNL har langt færre dato-henvisninger enn Wikipedia, og bruker ordet «politisk» mye mer.
Reklamer

Stikkord:

Kategorier: hack4no, hackathon, Wikipedia

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s