#hack4no | Alt om hackathonen

Bilde #hack4no plakatOverveldende, gøy, stas, flott, spennende, identitetsskapende – mange positive adjektiver er brukt i omtalen av #hack4no, av både deltakere og arrangører.

Arrangementet er resultat av en grundig og langsiktig kollektiv planlegging på mange områder; klargjøring av datasett, konseptet, ideer til bruk av dataene, åpningsseminaret, praktiske rammer, teknisk infrastruktur, servering, logistikk, informasjons- og kommunikasjonsarbeid mm. Difi har vært en viktig medspiller og har også bidratt økonomisk.

Antall deltakere oversteg våre mest positive antakelser, og til sammen ca. 170 personer var innom arrangementet. I tillegg ble fellessesjonene strømmet slik at flere fikk delta. #hack4no ble et omfattende møtested hvor mange forskjellige miljøer var representert:

 • Utviklere – fra enkeltkodere, små virksomheter og store firmaer
 • Kunstnere
 • Designere
 • Mediefolk
 • Offentlige virksomheter – innen naturforvaltning, karttjenester, kultur, kulturminnevern, utdanning, media (NRK), offentlige data
 • Offentlige leksikon – Wikipedia og SNL
 • Nordiske samarbeidspartnere
 • Europeiske prosjekter
 • Journalister
 • Reiselivsrepr.
 • Næringsliv / gründermiljø
 • Studenter
 • Forskningsprosjekt
 • Politisk ledelse

Et konkret tiltak i forkant for å nå ut til utviklere og designere var en Meet-up 22. januar

Intensjonene med #hack4no ble oppfylt med hensyn til stort fokus på verdien av åpne data i form av åpning av statssekretærene Paul Chaffey og Knut Olav Åmås og inspirerende lynforedrag av fagfolk, at ca. 50 utviklere, designere m.fl. deltok i konkurransen, 14 innleverte bidrag, og utstrakt samarbeid og dialog mellom datatilbyderne, konkurransedeltakere og kreative hack-arounds fra mange miljøer.

#hack4no var ikke bare et møtested under selve hacken, men også i forkant – nettverksbygging og diskusjoner i sosiale medier i tillegg til alle de fysiske møter som har funnet sted.

Kulturrådets lokaler fungerte utmerket som arena for et slikt arrangement, både på dag- og nattestid. Det var virksomhet gjennom alle døgnets tider. Og samarbeidet på tvers av ansatte hos de ulike partnerne fungerte meget godt.

Bidragene viser et stort spenn i datakilder (til sammen ble 15 ulike datasett benyttet), og mange ulike typer løsninger (søkeverktøy, visning på kart visualiseringer, quiz, spill, analyser av data mm).

Vinnerbidraget var «Second Take» som er en app som sammenlikner historiske bilder med nye versjoner av tilsvarende motiv, for å se hvordan miljøet har endret seg. Appen bruker historiske bilder fra DigitaltMuseum basert på stedet der brukeren befinner seg (via GPS-koordinatene fra telefonen). Brukeren velger et bilde og dette blir lagt over søkeren til mobilkameraet slik at man får hjelp til å finne riktig posisjon og utsnitt for bildet. Teamet ble satt sammen under hacken, og Håkon Bjerkan fra RA var en av deltakerne. Premien er en drømmedag hos den datatilbyderen vinnerne ønsker, og vi venter på tilbakemelding på hvilken partner som skal få æren av å arrangere drømmedagen.To av deltakerne fra vinnerteamet får også anledning til å delta på konkurransen «Future Everything Festival» i Manchester. Videre inngår «Second Take» som en del av konkurransen «Hack4Europe» De to siste delene av premien er dekket av Europeana, noe Kultur- og naturreise setter stor pris på.

 Første ferdige app er Hjortefot med data fra Artsdatabanken. Den ble lansert i App Store under en måned etter #hack4no.

Dette er en av mange positive ringvirkninger av #hack4no. En annen er at bidragene også kan videreutvikles og delta i Travelhack 2014 som arrangeres 9.- 10.mai. Samarbeid mellom Travelhack / prosjektet «Mobile applikasjoner underveis» og Kultur- og naturreise ble innledet i forkant av #hack4no. Prosjektet stiller lag i Travelhack 2014

6. mars arrangerte vi «post-hack4no» for å skape en ny mulighet for dialog mellom konkurransedeltakerne og datatilbyderne. Det var ca. 35 deltakere som diskuterte problemstillinger knyttet til API-er og andre tjenester hos datatilbyderne samt prosjektene som ble utviklet under #hack4no. Deltakerne satte stor pris på dette oppfølgingstilbudet. Arrangementet ble innledet med korte presentasjoner.

Det er også gjort konkrete initiativ med hensyn til videre diskusjon og klargjøring av problemstillinger knyttet til opphavsrett.

#hack4no ble mye omtalt i sosiale medier, med mer enn 80 ulike personer som har tvitret om konkurransen. Bloggen  ble oppdatert kontinuerlig og antall besøkende steg veldig før, under og etter arrangementet. #hack4no ble omtalt i flere medier og i ulike fagfora, ikke minst av Chaffey.

For tiden er det en bølge av hackathons. Sverige arrangerte Hack for Sweden 15.-16. mars, og Stockholm by står bak Open Stockholm Award som finner sted 4. mars – 27. mai. 21. og 22. mars ble PowerHack 2014 arrangert i Trondheim. Arrangørene var til stede under #hack4no for å hente erfaringer som arrangør og deltaker. Travelhack 2014 (norsk-svensk samarbeid) var også til stede på både #hack4no og #posthack4no. I tiden fremover blir det interessant med erfaringsutveksling.

Stikkord:

Kategorier: Åpne data, hack4no, hackathon

Forfatter:Marit Kjeksrud Amundsen

Seniorrådgiverer i "Kultur- og naturreise"

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Høringssvar til Gjennomgang av Norsk kulturråd | kulturognaturreise.no - 15. august 2014

  […] Alt om #hack4no […]

 2. Takk for meg – gir stafettpinnen videre | kulturognaturreise.no - 14. juli 2014

  […] Alt om #hack4no […]

 3. Sverige tar steget fullt ut! Hack for Sweden og Open Stocholm Award! | kulturognaturreise.no - 4. mars 2014

  […] Alt om #hack4no […]

 4. #posthack4no | Program | kulturognaturreise.no - 25. februar 2014

  […] Alt om #hack4no […]

 5. #hack4no | Tre flotte vinnerprosjekter! | kulturognaturreise.no - 9. februar 2014

  […] Alt om #hack4no […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s