#hack4no | LYDER SOM NORDLAND: Hvem vil være med på å utvikle en APP og et LYDKART for LYTTE TIL PÅ REISEN!

Denne teksten beskriver kort ideen om å lage en app og et lydkart med det formålet å formidle stedsspesifikk lyd fra Nordland fylke både lokalt og nasjonalt. Lyd-materialet vil strekke seg fra dokumentarisk feltopptak til kunstneriske bestillingsverk. Prosjektet skal undersøke Nordlands akustiske topografi og levendegjøre arkiv lyd fra fortid og nåtid.

Lyder som Nordland vil utforske nye formidlingsarenaer for gode lytteopplevelser og appen Lytte til på reisen samt et lydkart er en av flere publikumsrettede formidlinger i dette 3-årige prosjektet.

Kort om bakgrunn for Lyder Som Nordland
I januar 2013 fikk kunstnerne Siri Austeen og Elin Øyen Vister tilsagn på midler fra Norsk Kulturråds satsning Hva er det med Arkiv? De inviterte Arkiv Nordland (Nordland Fylkeskommune) til et samarbeid for å jobbe med den lydlige delen av arkivet.

Deltakende kunstnere
Austeen/Vistyr har invitert kunstnerne Lasse Marhaug, Maja Urstad, Jana Winderen og Amund Sjølie til å delta med hvert sitt bestillingsverk. De 6 verkene skapes med utgangspunkt i lydmaterialet som finnes i Arkiv Nordland, kombinert med nytt tilfang til arkivet initiert av kunstnerne selv og en publikumsrettet innsamlings-aksjon av hverdagslyder fra Nordland gjennom nettportalen Digitalt Fortalt . Tematisk vil verkene fremme lokale/globaler tema knyttet til økologi, arts-mangfold, kulturelt mangold, språk, bosetting, samisk kultur, lokale industrivirksomheter, havbruk og akustiske realiteter fra hele Nordland fylke.

Formidling
Bestillingsverkene, og stedspesifikk lyd, samt nyinnsamlet materiale av hverdagslyd i Nordland, skal inngå i et interaktivt lydkart på web og i app-form. De skal framføres i konsertsammenheng, presenteres i en blind-film konsertserie, lydverker for nasjonal og internasjonal radio, presenteres i installasjonformat og muligens også som plateutgivelse på sikt.

Lytte til på Reisen
Austeen/ Vister er i god dialog med NSB Markedsavdeling sentralt, om å tilby appen ”Lytte Til På Reisen” til alle reisende på Nordlandsbanen i form av en lydreise. Tanken er at appen inneholder et lydkart hvor stedsrelaterte enkeltlyder og de seks bestillingsverkene – vil bli geografisk / visuellt markert slik at publikum kan trigge, lytte og lese relevant bakgrunnsinformasjon. GPS teknologi vurderes. NSB skal bidra med informasjon bl.a. på alle stasjoner m QR-kode for bufring av lydmateriale før avgang.

Appen og nettsiden vil utgjøre to lag som kan knyttes sammen eller oppleves hver for seg. Vi vil samarbeide med grafisk designer under utforming. Idéskissen vår ser slik ut:
20140115-180932.jpg


Kort om initiativtakerne
Lydkunstnerne Siri Austeen og Elin Øyen Vister har begge brukt mye tid på sine kunstprosjekter i Nordland de siste årene.

Siri Austeen har siden 2007 vært engasjert i prosjektet Kommunelyd for Vågan. En sonisk kartleggingen av et området hvor målet er et levende lydarkiv som ramme rundt en offentlig kommunelyd.

Elin Øyen Vister har samlet lydlandskaper i Røst i Lofoten gjennom prosjektet Soundscape Røst har en omfattende dokumentasjon av lydmiljøene på Røst.

Kontakt
Siri Austeen
http://www.austeen.no siri@austeen.no

Elin Øyen Vister
http://www.soundscaperost.com elin.vister@gmail.ocom http://www.childofklang.no

Reklamer

Kategorier: hack4no, Lyd

Forfatter:Marit Kjeksrud Amundsen

Seniorrådgiverer i "Kultur- og naturreise"

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s