Visualisering av KNreise

I prosjektet holder vi mange foredrag, både internt hos de fem direktoratatene, tre departementer, tre fylker og fire kommuner, x-antall museer osv, men også eksternt hos potensielle samarbeidspartnere, på kurs og på konferanser m.m. KNreise er et komplekst prosjekt og ved sist gjennomtelling i fjor var vi ca 80 instutisjoner og 200 personer med på ulike nivå(!)

Jeg arbeider mye med kommunikasjon og leder arbeidet med KNappen hos oss og har behov sammen med de andre til å visualisere hva prosjektet dreier seg om. Visualisering handler om å gjøre store mengder informasjon lettere tilgjenglig og forståelig for andre og ikke nødvendigvis om å lage fine bilder. Tenkte jeg skulle fort dele med dere hva slags verktøy jeg har brukt på tre eksempler under.

Ordsky

Jeg hadde lenge vurdert å få til en ordsky over prosjektet, men hvilke ord skulle jeg da ta utgangspukt i? Etter en liten google-runde fant jeg frem til Wordle. Her kan du copy-paste tekst og du kan slenge inn en nettside. Først prøvde jeg med denne bloggen, men fant ut at den kun tok det som lå på hovedsida og ikke alle undersidene. Dessuten tok den jo med alle bindeord og annet som jeg ikke var så interessert i: «men, ikke, osv, kanskje, jeg, fordi…». Dette kan man style så mye som man vil: retning på tekst, farge, størrelse, font, utelate engelske ord osv og man kan og utelate enkelte ord.   Her er et eks på kulturognaturreise.no akkurat nuh:

Skjermbilde

Kip and Gary av Diane Alber

Kip and Gary av Diane Alber

Jo flere ganger et ord dukker opp, jo flere ganger er det nevnt, men safe to say at «Gunnar» og «Kina» ikke er teamer som det det vi jobber mest med her på bloggen. Tre-fire blogginnlegg er ikke representativt for de 200+. Hva må man gjøre? Jo man må ha et større utvalg og vaske dataene sine litt før input i generatoren for å et tydeligere bilde av det man faktisk ønsker å vise.

Neste steg var å ta utgangspunkt i noe annet enn bloggen. Vi har skrevet en del notater om prosjektet og jeg tok et av de siste og fjernet alle ord som ikke var substantiv. Så kjørte jeg den igjennom generatoren.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Oversikt over hva prosjektet arbeider med og hvilke etater som er med på hva
Oversikt over aktiviteter i KNreise okt 2013 8

Alternativt er det håndarbeid av informasjon som kun finnes på papir. Vi har jo ikke en database med relasjoner mellom instutisjonser og prosjekt.

Statistikk fra datasett i norvegiana som brukes i KNappen

Det vi skal vise i KNappen er en rekke datakilder, hvor noen av dem sluses gjennom Norvegiana. I KNappen viser vi kun stedfesta objekter og dette er en oversikt over hvor mange prosent av objektene som kartfesta. Til denne tjenesten tok jeg data fra Norvegiana. Kopierte tallene inn i excel og brukte Infogr.am til å visualisering.

Kategorier: Artsdatabanken, Databaser KNreise, Digital fortalt, DigitaltMuseum, Industrimuseum, Informasjon, Kulturminnesøk, Naturbase, Sentralt stedsnavnregister

Forfatter:Marit Kjeksrud Amundsen

Seniorrådgiverer i "Kultur- og naturreise"

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

2 kommentarer den “Visualisering av KNreise”

 1. 7. november 2013 kl. 8.48 #

  Google Fusion Tables med nettverksdiagram kan jo også fungere.
  Ellers har Google veldig mye inne på Google Charts, som man kan bruke API-kall mot.

  Jeg har selv brukt google charts til å illustrere parkeringskapasitet, samt en del andre ting.
  Se gjerne her https://developers.google.com/chart/interactive/docs/gallery

  Det kule er jo å koble seg opp mot samme datasettet med en webløsning, slik at du har en sanntidsoversikt, du kan jo vise alt fra sanntidsbrukere til antall søk per time, antall søk per dag, m.m. og alt kan trigges uten at du laster en nettside eller fyrer opp en gammeldags PPT-presentasjon.

  • Marit Kjeksrud Amundsen
   7. november 2013 kl. 10.40 #

   Oh, takk! Må testes:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s