Rapport om åpne data – god fredag

Vi går inn i helga med å referer to artikler fra Digi.no

Åpne data har utrolig verdi
Tjente milliarder på åpne data

I KNreise er det ikke noe nyttast åpne offentlig data kan gi store gevinster for tredjepart, men å tallfeste dette har vi ikke gjort. Det har derimot McKinsey global institutt. I en rapport konkluderer de at åpne data fra utdanning, transport, forbrukerprodukter, elektrisitet, olje og gass, helse og omsorg, og personlig økonomi kan gi grobunn for en global verdiskapning på 3000 milliarder dollar.

Det er nesten fire ganger det norske oljefondet (4600 milliarder kroner ved utgangen av september i år). Og mens oljefondet skapes av kapitalintensiv industri, er åpne data en ressurs som nærmest framstiller seg selv.

Metrologisk institutt har lenge vært flinke og rapporten og Digi.no trekker frem et svært vellykket vær-eksempel fra USA.

2. oktober i år fortalte bioteknologigiganten Monsanto (12 milliarder dollar i årsomsetning) at de hadde kjøpt oppstartselskapet The Climate Corporation for 930 millioner dollar, tilsvarende 5,5 milliarder kroner.[…]«Råmaterialet» til Climate Corp er i all hovedsak gratis: Det består av data som fritt kan lastes ned fra nettet. De har bygget opp et egnet lager for 30 år med værdata, 60 år med avlingsdata og 14 terabyte med jordsmonndata, som er tilgjengelige fra USAs føderale og lokale myndigheter, og som oppdateres kontinuerlig. De har daglig tilgang til værdata fra 2,5 millioner målepunkter, som de kverner gjennom avanserte modeller. Jordsmonndataene omfatter 150 milliarder observasjoner. Til enhver tid forvalter Climate Corp i overkant av 50 terabyte med data.

Digi.no undersøker hvor flink Norge er i klassen – resultatet er ikke oppløftende. Men herfra kan det bare gå en vei! Og partnerne i KNreise er med å trekke lasset.

I den samlede rangeringen er de fem beste (i rekkefølge) USA, Mexico, Singapore, Storbritannia og New Zealand.

Norge og Norden, med unntak av Finland, gjør det forbløffende dårlig.

Finland er på 9. plass, Norge på 21. (bak blant annet Kasakhstan og Kina), Sverige og Island er på henholdsvis 30. og 31. plass (bak Kenya og Thailand, og så vidt foran India og Polen). Danmark er ikke med.

En vesentlig årsak til at Norge kommer dårlig ut, er dette spørsmålet: Hvor enkelt er det å få tilgang til offentlige data på web i åpne, maskinlesbare formater? Der skårer Norge 4, i likhet med Pakistan og Namibia. Det er godt under gjennomsnittet på 6,07.

Fem land skårer 10 på dette spørsmålet: Tyskland, Israel, Mexico, Portugal og Sør Afrika. Åtte land skårer 9: Kina, Egypt, Finland, Russland, Singapore, Sveits, Storbritannia og USA.

Reklamer

Kategorier: Næringsutvikling, Open data

Forfatter:Marit Kjeksrud Amundsen

Seniorrådgiverer i "Kultur- og naturreise"

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

2 kommentarer den “Rapport om åpne data – god fredag”

  1. 4. november 2013 kl. 8.54 #

    Mange vil kunne tjene (indirekte) stort på å offentliggjøre sine data, f.eks. transportnæringen. Greit nok at noen kanskje lager en app som utkonkurrerer den appen de selv har betalt for, men samtidig vil de få en god app som brukes og de vil få flere kunder når det er en god app, eller et nettsted som legger opp til at man benytter seg av tjenestene som er tilknyttet dataen.

  2. 4. november 2013 kl. 8.53 #

    Jeg har prøvd å få tide/skyss til å åpne sine rutedata i Bergen.
    Fikk ikke et «blankt nei», men de sa vel heller ei direkte ja.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s