Paul Chaffey snakket til NOKIOS i dag tidlig

20131030-213433.jpg

Paul Chaffey snakket på Norsk konferanse for IKT i offentlig sektor. I forkant var det knyttet seg spenning til hva han skulle si. Chaffey har ansvar for det digitale som statssekretær i det nye Kommunal og fornyingsdepartementet.

Investering i moderne informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) gir store muligheter for et enklere møte med en døgnåpen offentlig sektor, høyere kvalitet i tjenestene, økt verdiskaping og bedre beslutninger

«Vi har ikke alle svarene etter kun to uker», sa Chaffey og tok heller frem noen av prinsippene som det skal styres etter. Målet er en enklere hverdag med et levende lokaldemokrati. Enklere både for innbyggere og næringsliv. For å få dette til så er det viktigere å koble politiske avgjørelser direkte mot utfordringene.

    Forenkle – fjerne tidstyver, sektorer som operer uavhengige av hverandre
    Forbedre – kvalitet, kompetanse
    Fornye – jobbe smartere, teknologi og muligheter

Hvorfor åpne offentlig data – og viderebruk

1) Skatteseddelen – innbyggere og næringsliv har allerede betalt
2) demokratisk rett, innsyn i hva det offentlig gjør
3) innovasjon – off. data som grunnlag for ny og økt verdiskapning

For å få til dette må det politisk vilje til. Det er veldig mye bra som har kommet frem i NOU-er og stortingsmeldinger som feks mål og tiltak i Digital agenda, det er ikke et poeng å finne opp hjulet på ny. Nå er tiden inne for stimulere til at dette skjer. Fra stortingsmelding til handling er det ingen automatikk, sier Chaffey. Vi må gjøre gjennomføringskraften bedre og stimulere for å å få dette til. «Vi må vedta».

Paul Chaffey la stor vekt på IT-kompetanse. Denne må heves og man må ha ledere som vier sin oppmerksomhet mot dette, ledere som både ser verdien i dette og prioriterer det. Det er svært viktig at det offentlige, med hele Norges befolkning som brukere ikke blir akterutseilt her, men har fokus på brukerne.
20131030-213456.jpg
Det finnes en del utfordringer og paradokser som Chaffey satte fokus på. Å digitaliserer Norge er en forutsetning for å lykkes, men samtidig må man ikke gå i fella ved å holde systemer lukkede og ikke se utover egen sektor: har andre løst dette før? Se egen virksomhet i sammenheng. Dette er nok ikke først og fremst en IT-utfordring, men et ledelsesproblem mente han. Sentralisering vs desentralisering henger på dette. Ved å løse it-utfordringer sentralt får man gevinstrealisert mye desentralisert, man må se utover egen sektor.

Chaffey kom også inn på offentlig anskaffelser som blir flyttet til Næringsdepartementet og han røpet også at det var kommet en pressemelding om ny midlertidig leder av Difi – Ingelin Killengreen skal være med å evaluere Difis arbeid og se på ny organisering.

Reklamer

Kategorier: DIFI, Informasjon, Inspirasjon, Næringsutvikling, Samarbeid, Stortingsmelding, Utfordringer

Forfatter:Marit Kjeksrud Amundsen

Seniorrådgiverer i "Kultur- og naturreise"

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s