«Du står her»

Bilde
Finnes det en app for sjømonstre? På bloggen MapLab kan du lese mer om Carta Marina, 1539-versjonen av Kultur- og naturreise

Dagens tips for kartomane: Teknologimagasinet Wired startet i sommer MapLab, en blogg viet til kart, kartutforsking og digitale kartløsninger.

For eksempel kan du her få veiledning til å lage kart som viser alderen på bygningene i en by. En del steder har man lagt ut matrikkeldata og adressepunkter som nedlastbare datasett, og disse kan mappes (ved hjelp av verktøy som MapBox og CartoDB) mot åpne kartløsninger som OpenStreetMap. Innlegget går skritt for skritt gjennom en del av de tekniske og designmessige utfordringene som er knyttet til dette.

Her er noen eksempler på kart som er utarbeidet over denne lesten: New York (kart / datasett), Nederland (kart / datasett) og Reykjavik (kart / datasett). Her i landet har Kartverket som kjent nylig lagt ut en del kartdata til fri nedlasting på data.kartverket.no, blant annet også adressepunkter (Elveg-datasettet). Matrikkelinformasjon er foreløpig ikke tilgjengelig som åpne data i Norge. (Nettjenesten seeiendom.no tilbyr søk i utvalgte matrikkeldata, men ikke i samlet eller nedlastbar form.)

Selv om Wired-forankringen naturlig nok gjør at teknologifanen holdes høyt, rommer bloggen også innlegg om eksempelvis Carta Marina. Carta Marina ble trykket i 1539, og det regnes som det første realistiske kartet over Norden. Den svenske kartografen, etnologen og katolske geistlige Olaus Magnus brukte over tolv år på å utarbeide kartet, og etter datidens målestokk gir det da også et rimelig nøyaktig kartbilde av de nordiske landene, ikke minst på grunn av den store mengden stedsnavn som er plassert inn.

Og vel så spennende som selve kartet er de mange små figurene og tegningene det er bestrødd med: Detaljerte skildringer av isfiske, reinsdyrjakt og andre scener fra nordisk hverdagsliv ved reformasjonstiden er kartfestet side om side med sjømonstre, enorme hvaler og fantasiuhyrer.

Kultur- og naturreise for 500 år siden, kanskje, med hele Norden som pilotområde? I hvert fall er Carta Marina et veldig godt eksempel på at veiene mellom målinger, minner og myter ikke alltid er så lange.

«Maps are the places where memories go not to die, but to live forever» Adam Gopnik

Kategorier: Inspirasjon, Kart, Kartfesting, Open data

Forfatter:Tom Klev

En forlenget arm på en armlengdes avstand

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s