Åpen kartkiste – frislipp av data fra Kartverket og Statens vegvesen

En finfin dag for tilhengere av åpne data.

Dagen var 27. september. Stedet var Difis lokaler i Oslo. Anledningen var frislipp av kartdata fra to sentrale statlige etater; Kartverket og Statens vegvesen. En dag som sto i feriringens tegn.

Kartverksjef Anne Cathrine Frøstrup takket miljøvernminister Bård Vegar Solhjell for hans engasjement, interesse og vilje til å frigjøre kartdatene. Noe som har vært lenge etterspurt. Solhjell kvitterte med å takke for et lærerikt samarbeidet – og ga uttrykk for at han vil følge videre utvikling og frislipp, og bruk av dataene nøye.

Paul Chaffey, direktør for Abelia, understreket at det var tre viktige grunner for å offentliggjøre data; Betale kun én gang for tjenester, åpenhet og demokrati og innovasjon og nye tjenester.

Årest frislipp er et tiltak i en langsiktig strategi fra Miljøverndepartementet “Strategi for åpne kart- og eiendomsdata”. Blant kartdataene som frigis nå, er datasettene som gjerne omtales som det nasjonale kartgrunnlaget og som blant annet den landsdekkende hovedkartserien Norge 1:50 000 bygger på.  Også datasettene med grenser, vegdata med adresser og terrengmodeller (3D-modell av terrenget) er lagt ut. Tidligere i år ble ca 1 million stedsnavn i den nasjonale stedsnavndatabasen frigitt. Les mer om datasettene.

Statens vegvesen frigir Nasjonal vegdatabank, som er en database med informasjon om statlige, kommunale, private, fylkes- og skogsbilveger. Les mer om datatsettene.

Mottoet for både Kartverket og Statens Vegvesen var at vi har nå lagt til rette, nå er det opp til dere å være innovative og kreative! Det er lagt til rette for nye, innovative løsninger med stor nytteverdi for folk flest, sa kartverkssjef Anne Cathrine Frøstrup.

Even Westvang og hans team i Bengler har fått en måned på å leke seg med Kartverkets data. Westvang var meget godt fornøyd å endelig kunne gjøre et dypdykk i denne skattkisten. Noe av det  utviklerne og designerne har lekt seg med er visualiseringer som også ble presentert som fysiske 3D modeller, blant annet Norgeskartet.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Både Kartverket og Statens Vegvesen understreket at de ønsker tilbakemeldinger på dataene og løsningene de har laget. De ønsker en dialog med brukerne. Og kvaliteten på dataene er minst like viktig som kvantitet.
Kartverket har opprettet diskusjonsforumet labs.kartverket.no

Og da er det bare å sette i gang!  Og ha vår hackathon i bakhodet – den arrangerer vi i februar 2014.

Les mer om frislippet og få tilgang til Kartverket og Statens Vegvesens datasett.

Reklamer

Kategorier: API, hackathon, Inspirasjon, Kart, Kartverket, Open data

Forfatter:Sidsel Hindal

Kultur- og naturreise medarbeider i Norsk kulturråd.

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Trackbacks/Pingbacks

  1. hack4no | Er du grafisk designer og interessert i informasjonsgrafikk og visualisering av data? | kulturognaturreise.no - 17. januar 2014

    […] kan være Even Westvang og flyttemønstret du ser lengre ned på siden hos http://bengler.no/ eller det de gjorde for Kartverket da de slapp data i fjor . Eller det vinneren av #hack4dk 2013 […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s