Svært bra dager hos #hack4DK

Så er #hack4dk over for i år, med mange spennende hacks. Smått utrolig hva som er mulig å få til på så kort tid!  Marit og jeg deltok på en hackaton i København fredag og lørdag, der åpne kulturarvsdata ble satt i spill og forsøkt brukt til nye og annerledes anvendelser.

(Hjelp – hva er et hackathon? se her)

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.


To prosjekter fikk flest stemmer til slutt, med Heat Map Cph som knapp vinner. Prosjektene ble utviklet under et drøyt døgn med intenst arbeid. Riktignok fantes (selvfølgelig) dataene og APIet på forhånd, men allikevel er det imponerende å se hvor mye som ble utviklet på så kort tid.

Heat Map Cph – København stadsarkiv – Politiets registerblade –  visualisering av folketellingsdata

Det ene var et formidlingsprosjekt / visualisering, der datasettet ”Politiets registerblade” ble brukt til å visualisere flyttinger i København. ”A heatmap visualization of how people moved around the city and how frequently (between , 1890-1923), showing the growth and expansion of the city over time. Visualization of how people moved in CPH. Displays the date and counts forward. Patterns emerging. Blinks indicate when renting of appartments stopped (November, April). ” Her ser du filmen samt en oppdatert versjon av filmen:

Hvorfor hackatons?

Marit tok frem iphonen og spurte: «Hvorfor har man hackatons i Danmark?» Her er resultate

Images to the people – crowdsourcing

Prosjektet er basert på et tidligere crowdsource-prosjekt, der alle registerbladene ble stedfestet med koordinater, basert på gateadressen. Det er disse koordinatene sammen med datoen (for hver flytting) som ble brukt i prosjektet. Dette ble satt sammen til en video, med et lysblink for hver flytting / koordinat / dato.

Resultatet ble meget effektfullt. Skal sende dere lenke til selve videoen når denne foreligger.

Det andre prosjektet var en skisse til et crowdsourcing-prosjekt der brukerne blir invitert til å konvertere håndskrevne adresser til maskinlesbare adressedata. Datasettet er også fra Københavns byarkiv; 3,7 million images of censuses for the period 1866 to 1923. Dette er avfotograferte skjema, men de registrerte metadata gjelder for en hel bunke, og ikke for hvert skjema. Men i dette prosjektet kan brukerne lese skjemaet, tolke skriften og så registrere adressen i et eget felt. Se http://195.181.144.34/api/viewer/info.html

Tips til de som vil arrangere hackatons

En bra hackaton – det synes både vi og arrangørene!

– lars

PS: Se oversikt over alle prosjektene her

Kategorier: hack4dk, hackathon

Forfatter:Lars Rogstad

Riksantikvaren

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s