Pris til Kulturrådet

Diplom

Diplom

Dette er det 20. innlegget i bloggserien “Hvis jeg kunne hacke så …”. Her er alle velkomne til å være med og blogge. I serien presenterer vi også de forskjellige databasene som er med i prosjektet. Forrige innlegg var av siri Slettvåg: Prisutdeling hos Difi i dag

I forbindelse med Apps4Norge-konkurransen kåres også Norges mest åpne etat.  Prisen ble delt ut i dag på på Digitaliseringskonferansen 2013. Statens vegvesen tok første plassen, mens Helsedirektoratet og Kulturrådet var også med som finalister.

Vi gratulerer alle tre etater og alle som har jobbet hardt for å få dette til!

apps4norge (1)

Kriterier for å vinne:

Virksomhetene blir vurdert etter i hvilken grad retningslinjer ved tilgjengeliggjøring av offentlige data er fulgt opp, herunder om virksomhetene:

  • har åpnet og tilgjengeliggjort data i maskinlesbare formater
  • har åpnet og tilgjengeliggjort data i maskinlesbare formater via APIer
  • har åpnet og tilgjengeliggjort data i maskinlesbare formater og dokumentert dataene
  • deler data under en åpen, standardisert lisens uten vesentlige restriksjoner for viderebruk (for eksempel NLOD)
  • er proaktiv i løpet av konkurranseperioden og har lagt til rette for kontakt med viderebrukere

 Juryens begrunnelse for tildelingen til Kulturrådet

Kulturrådet har plassert seg sentralt i rollen som tilbyder av kulturdata gjennom et langsiktig arbeid med en nasjonal infrastruktur. Ved å samordne og høste data fra lokale kulturinstitusjoner, kan de i dag tilby et rikt datagrunnlag for viderebruk. Kulturrådet viser oss at det er mulig å dele data og samtidig ivareta hensynet til immaterielle rettigheter. På dette feltet er de et godt forbilde for andre nasjonale kulturinstitusjoner. De har vært veldig aktive i konkurransen, har deltatt på alle samlinger underveis og har fått meget gode tilbakemeldinger fra viderebrukerne.

Utført arbeid i Kulturrådet

Kulturrådet og tidligere ABM-utvikling har gjennom flere år arbeidet målbevisst for å åpne og formidle flere kulturdatabaser gjennom Norvegiana – den nasjonale infrastrukturen for kulturarvsdata. Dette har også omfattet arbeid for å publisere innhold med mest mulig åpne lisenser. Dette er viktig for å legge til rette for økt bruk og bruk i nye sammenhenger, og for å skape større oppmerksomhet rundt innholdet som forvaltes av arkiv og museum. I tillegg legges det til rette for nye tjenester og bruk av innholdet i nye sammenhenger.

I praksis flyter det informasjon fra den enkelte institusjon gjennom Norvegiana og ut til Europeana. Dette er i tråd med regjeringens IKT-strategi og med resten av Europas satsninger på dette feltet.

Arbeidet med å åpne og tilgjengeliggjøre kulturdatabasene følger opp regjeringens satsninger innen digitalisering og tilgang til offentlige data, i tillegg til Norges forpliktelser overfor det europeiske samarbeidet på dette feltet. Tanken om å åpne kulturinstitusjonenes databaser henspiller på ideen om «commons» eller «allmenning» på norsk. Allmenning refererer her til kultur- og naturressurser fritt tilgjengelig for alle. En mer kjent parallell av begrepet allmenning er åpen strandsone.

Bruk av offentlige data er en viktig oppgave i samarbeidsprosjektet Kultur- og naturreise, hvor Kulturrådet deltar sammen med Direktoratet for naturforvaltning, Kartverket og Riksantikvaren. Kulturrådet arbeider også i flere sammenhenger med å heve kompetansen om immaterielle rettigheter og for å få lisensiert materiale slik at det er tydelig hva som kan viderebrukes i nye sammenhenger. Digitalt fortalt og Kultur- og naturreise er to prosjekter som i praksis har vært pådrivere for dette arbeidet og som har fått etablert API-er, drevet kompetanseheving innen lisenser og rettigheter og bidratt til å ta innholdet i bruk.

Mer informasjon om Norvegiana og åpne data

Les mer om vinnerne i apps4norge utvikler-konkurranse:

Lag

Enkeltpersoner

Ideer

Reklamer

Stikkord:

Kategorier: API, apps4norge, Hvis jeg kunne hacke så.., Kulturrådet, Open data

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Åpen kartkiste – frislipp av data fra Kartverket og Statens vegvesen | kulturognaturreise.no - 3. oktober 2013

    […] lokaler i Oslo. Anledningen var frislipp av kartdata fra to sentrale statlige etater; Kartverket og Statens vegvesen. En dag som sto i feriringens tegn. Kartverksjef Anne Cathrine Frøstrup takket miljøvernminister […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s