Kart – målgrupper – bruk

«Et kart er en generalisert avbildning av geografiske objekter med deres romlige relasjoner; med angitt geodetisk datum, projeksjon og koordinatsystem, samt målestokk dersom avbildningen er analog.[1] De fleste kart er en todimensjonalrepresentasjon av et tredimensjonalt rom. Faget som omhandler kart heter kartografi. I dagligtalen mener man med begrepet «kart» et geografisk kart som avbilder et stykke av jordkloden i forenklet form.»

Her kommer et ultrakort historisk drypp via  noen korte tanker fra noen som ikke er kartograf. Jeg morer meg litt med å tenke på historien til kart i forhold til hva man har av interesse. Selv har jeg studert antikken har alltid synes det har vært intr å se hvor man har sentrert kartet rundt. For oss som bor i Europa er vi vant til at det er Europa som står i sentrum, mens andre kart har helt andre deler av verden i sentrum. Det hele er jo selvsagt etter hva man har tenkt har vært mest relevant. Må teknologi nå til dags så er du som er i sentrum og kartet oppdaterer seg etter hvor du er.

Målgrupper

Hvilken funksjon et kart skal ha kommer mye an på hvem som skal bruke kartet.

Da Harry Beck utviklet et skjematisk kart for t-banen i London falt det ikke i like god jord hos alle, mens i dag er det slik man skissere slike kart. Beck to utgangspunkt i at banen lå faktisk under bakken og at topografien ikke bety så mye for de som reiste uansett.

I eksemplene over finner du to kartvarianter over samme sted i Holmestrand. Kartverkets detaljerte kart er svært verdifult hvis du er en entrepenør, mens appels kart er mer brukbart når du er sulten og ikke kjent i byen.

Kart i KNappen

Kartet er utgangspunktet for KNappen, stedsbasert formidling. Vi har diskutert en del hvilket kart vi skal bruke og i går hadde Kartverket, EVRY, Lars og jeg et møte.

Det er Norges grunnkart vi skal bruke som hovedkart, men hver bruker skal ha mulighet til å velge andre kartlag som han eller hun ønsker. Norges grunnkart er ment som et enklere bakgrunnskart og det er satset på færre opg nøytrale farger og mindre innhold enn andre kart slik at det skal være mulighet å legge andre lag med informasjon over. Kartverket har skrevet litt om kartet her og ønsker seg tilbakemeldinger.

Lenke over Kartverkets kart

Reklamer

Kategorier: Kart, Kartverket, KNappen, Målgrupper

Forfatter:Marit Kjeksrud Amundsen

Seniorrådgiverer i "Kultur- og naturreise"

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s