Europas historie på interaktivt kart

Dette er det 14. innlegget i bloggserien “Hvis jeg kunne hacke så …”. Her er alle velkomne til å være med og blogge. I serien presenterer vi også de forskjellige databasene som er med i prosjektet. Forrige innlegg var av Lars Rogstad: «Norvegiana API, DigitaltMuseum, Apps4Norge og åpne data«

Image

Frankerriket 481-814. Fra University of Texas Libraries

Jeg har lenge ønsket meg et interaktivt europakart der man i beste Hans Rosling-stil kunne skyve på en tidslinje og se hvordan landegrenser og områder har endret seg år for år fra antikken og frem til i dag.

Hvordan vokste Frankerriket, for eksempel, gjennom middelalderen og frem til det ble splittet i tre deler i 843? Og hvordan utviklet den østlige av de tre delene, Det tysk-romerske riket, seg etter dette, med sine mange småmonarkier og hertugdømmer, frem til det gikk i oppløsning nesten tusen år etter?

Denne tanken er tenkt av andre også, selvfølgelig, og på worldology.com finnes et interaktivt kart som plukker ballen opp ganske godt. Men prikken over i’en ville for min del vært å få dette åpnet opp og tatt videre så man kunne se historien utfolde seg også i lys av andre hendelser og utviklinger. Hvordan har kriger og folkevandringer slått ut på befolkningsveksten i forskjellige områder? Hvilke strukturelle konsekvenser hadde svartedauden, der halvparten av Europas befolkning døde i løpet av en fireårsperiode? Det store skismaet i 1054? Reformasjonen? Gutenberg? Jeanne d’Arc? Napoleon?

Med mulighet for flyt av åpne data inn til og ut av dette kartet ville man kunne etablere en kilde til en mengde fascinerende timelapse-bilder over europeisk historie og hvordan kontinentets pust og puls har endret seg – og forblitt det samme – opp gjennom tidene.

Reklamer

Kategorier: Åpne data, Bloggstafett, hackathon, Hvis jeg kunne hacke så.., Kart, Open data

Forfatter:Tom Klev

En forlenget arm på en armlengdes avstand

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Trackbacks/Pingbacks

  1. MMORPG kombinert med real life og mobil | kulturognaturreise.no - 24. april 2013

    […] Dette er det 15. innlegget i bloggserien “Hvis jeg kunne hacke så …”. Her er alle velkomne til å være med og blogge. I serien presenterer vi også de forskjellige databasene som er med i prosjektet. Forrige innlegg var av Tom Klev: “Europas historie på interkativt kart“. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s