Workshop på Dovre med gode diskusjoner

Siri og jeg tok toget opp til Dombås for en to-dagers workshop i Digitale fortellinger. Allerede på toget møtte vi flere kjente som skulle på kurs. Engasjerte som de er her oppe på Dovre så begynte debatten å gå. Debatten fortsatte med  13 iherdige fortellere i dagene på workshopen:

Workshopdeltakere på Dovre januar 2013 skriver iherdig i innspurten den første dagen.

Innspurt første dagen

 • Hva er egentlig poenget med Digitalt fortalt?
 • Blir fortellinger kvalitetsikra?
 • Hvordan skriver man en god fortelling – og hva er egentlig en god fortelling?

Hva er poenget med Digitalt fortalt?

Digitalt fortalt er både en nasjonal database hvor alle kan legge inn fortellinger og ei nettside som viser disse fortellingene. At alle kan legge inn fortellingene hviler på ideen om et demokratisk prinsipp hvor alle kan få ei stemme. Et eksempel kan være en historie om å være pilegrim. Her vil en religionsviter, en prest og en som går pilegrim fortelle den på forskjellige måte uten at sannhetsgehalten i disse vil motstride hverandre. Andre kan være oppfatninger om hvordan tyskertøser har blitt behandlet, oppfatninger om hvordan man skal hanskes med ulv, moskus eller bever. Satsinga digitalt fortalt har handlet om å få en nasjonal database for slike fortellinger, men har også satt fokus på å heve den digitale kompetansen slik at flere folk, både profesjonelt og amatører, kan være med med digitale talerør.

I dette prosjektet jobber vi langs tre sjangre med informasjon: Digitalt fortalt hvor alle kan skrive digitale fortellinger og det ikke er formkrav eller dokumentasjonskrav. I Wikipedia finner man leksikalske artikler. Her kan alle skrive sammen på de samme artiklene og det kreves referanser til det som ikke er allmennkunnskap. I tillegg er det ikke rom for ny forskning her. Fagdatabaser med forvaltningsdata med «enhetlige» avsendere.

 • Naturbase  – Direktorat for naturforvaltning med fylkesmenn og kommuner
 • Kulturminnesøk – Riksantikvaren med arkeologer i det vide land
 • Digitalt Museum – Størsteparten av Norges museer

Blir fortellinger kvalitetssikra?

Når man registerer seg på digitalt fortalt kan man registere seg som privatperson og som institutsjon. Her vil personer som er inne forholde seg annereldes til en fortelling om villrein fra Villreinsenteret eller Ola Nordmann. I tillegg er det mulig å legge inn referanser, selv om dette ikke er et krav. Når man legger inn en fortelling på Digitalt fortalt og velger å publisere den så kommer den automatisk opp uten forhånds godkjenning av en administrator. Kvalitetssikringa ligger i at andre er inne å rangere fortellinga di eller gir kommentarer. Da tjenesten ble lansert i 2009 så var det en del bekymring. Måtte man fjerne en hel drøss av både fortellinger og kommentarer? Bekymringene ble gjort til skamme og det er kun vært nødvendig å fjerne en fortelling og to kommentarer siden den gang.

Hva er en god fortelling – og hvordan skriver man en slik en?

Rammene for fortellinga vi har satt i KNreise-sammenheng er

Kort og fengende tittel og ingress. Ingressen kan ikke være lengre enn 40 ord. Selve fortellingene skal ikke være enn 100 ord. Det kan være utfordrene å skrive så kort. Mange av oss har for vane å skrive mye lengre. Noe annet er å skrive fengende. Arne Bergren holdt kurs for oss sist høst og han sa: «Ikke gi folk tran i form av årstall. Folk vil ikke alltid bli belært». Kristin Bolgård i Kulturrådet har laget en fortelling om akkurat dette.

En god fortelling bygger gjerne på muntlig fortellertradisjon og trenger ikke det samme informasjonen som andre sjangre. Øvelse gjør mester og det er derfor vi holder flere workshop for å trene oss opp på å bli bedre.

Pitch:Vi jobber etter en metode som man først jobber frem ideen og oppsummerer fortellinga i en setning eller to. Denne setninga skal være så fengende at resten av rommet blir interessert i å høre fortellinga i sin helhet. Vi setter av kort tid, gjerne bare 5-10 minutter til dette. Så sitter alle hver for seg og skriver før vi går inn i grupper og gir hverandre tilbakemeldinger. Tilbakemeldingene går på overflødig tekst og tall og formuleringer, «Kill your darlings». Det finnes flere metoder her, men mange regner en mann som heter Joe Lambert som de digitale fortellingens far.

Reklamer

Kategorier: Digital fortalt, Dovre

Forfatter:Marit Kjeksrud Amundsen

Seniorrådgiverer i "Kultur- og naturreise"

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Kunstnere tar i bruk nasjonal infrastruktur | kulturognaturreise.no - 5. september 2013

  […] er demokratisk – og ingen skal stå alene med retten til å fortelle. På en workshop på Dovre skrev vi et blogginnlegg som tar opp vanlige spørsmål om Digitalt […]

 2. Være med? | kulturognaturreise.no - 1. mai 2013

  […] har jeg gode nyheter til deg! Både Digitalt fortalt og Kulturminnesøk er åpent for alle. Det vi si at alle kan være med å legge inn i […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s