Den internasjonale frivillighetsdagen!

En frivillig regnes som en amatør!

Amatør brukes ganske så ofte negativt, men den byllen kan vi ta hull på med en gang. Da jeg jobbet med frivllige og amatører i Bergen (og i forhold til Bergens amatørkulturplan) definerte vi amatører slik:

Det som skiller en amatør fra en profesjonell fra en amatør er at den profesjonelle får lønn, mens amatøren gjør en jobb på frivillig og ulønnet basis.

Min bakgrunn er fra litt ymse språk og jeg liker alltid å sjekke etymologien til ord. Amatør kommer av de latiske ordene amare – å elske og amator en person som elsker å gjøre noe. Og det ønsker jeg å dvele litt ved:

Frivillige eller amatører er nettopp dette fordi de elsker eller brenner for noe. De ønsker å bruke sin fritid på å gjøre en jobb fordi de synes det er viktig og kanskje elsker det de holder på med. For Kultur- og naturreise er frivllig en hjørnesten i to av pilotene: Bø/Sauherad og Dovre.

Frivillige i Bø/Sauherad og på Dovre

Det finnes 20 frivillige grupper i Bø og Sauherad som jobber med kulturminneregistering. Det vil si at de går rundt i landskapet, ta bilder, sjekker bygningsforhold og registerer dette inn i Kulturminnesøk Sammen med dette registerer de den lokale historien knyttet til kulturminnene. De frivllige lager også digitale fortellinger, gode fortellinger som kan knyttes til sted med tekst, lyd, bilde og etterhvert video. Både de digitale fortellingene og kulturminneregisteringene kommer ut i KNappen. I Dovre jobber man også med digitale fortellinger og på sist workshop var hele Dombås bibliotek fylt opp. 

Fortellingene som lages av de frivillige blir på en måte krydderet i appen vår. Dette er fordi lokale frivillige sitter på en helt unik kunnskap fra området som ikke finnes i noen databaser per i dag. Fortellingen til Sverre Killi om de fire brødrene hans som var ute i Måsåhøen for å sanke reinlav og hva som skjedde når de skulle bryte om den siste kjøttkaka.

Den yngste tå brørne va så kald at tåran sto i augom, men i måsåhøen er det «ingen kjære mor». Døm ha mæ se mat får 2-3 dågå. Hardt arbei ga stor matlyst. Da dæ va att ei kjøttkaku vart døm ikkje enig om kæm såm skul få den. Men dei to eldste, Sivert og Ola, vart enige om å bryte ryggtak, den som var sterkast skull få kjøttkaku. Dæ va makta som rådde i måsåhøen. Bjørner som den ynste følte ikkje nogo krav på kjøttkaku. Aksel derimot følte nok at han hadde like stor rett på kjøttkaku som desse to lite eldre brørn. Alle som ha brote ryggtak veit at dæ kan tå lang tid før den eine blir brote bakover. Det skjedde nok mæ desse brørn osså.Aksel fekk ei «åpenbaring», og kjøttkaku forsvann raskt nedover svølgje. Kampen va forgjæves.

I dag er vi ekstra stolte over å ha med oss så flotte frivillige i prosjektet. Håper dere som leser dette benytter anledningen til å skryte litt av de frivillige dere møter på deres vei. Enten om det er i privat eller jobbsammenheng. Kanskje slå et slag og jobbe litt frivillig selv nå som jula setter inn.

Gratulerer med dagen alle frivillige!

Reklamer

Kategorier: Bø og Sauherad, Digital fortalt, Dovre, Frivillige, Kulturminnesøk

Forfatter:Marit Kjeksrud Amundsen

Seniorrådgiverer i "Kultur- og naturreise"

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Workshop på Dovre med gode diskusjoner | kulturognaturreise.no - 25. januar 2013

    […] men har også satt fokus på å heve den digitale kompetansen slik at flere folk, både profesjonelt og amatører, kan være med med digitale […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s