Digitalt museum løfter samlingene opp i skyen

Dette er det ellefte innlegget i bloggserien «Hvis jeg kunne hacke så..». Her er alle velkomne til å være med å blogge. I serien presenterer vi også de forskjellige databasene som er med i prosjektet. Forrige innlegg av Anja Heie «Kulturminnebilder: synliggjør det usynlige gjennom bilder»

bildespill

Alle landets museer har mulighet til å digitalisere sine gjenstander og fotografier og gjøre dem tilgjengelig på www.digitaltmuseum.no. Siden tjenesten startet opp i 2009, har 1 137 972 fotos og gjenstander blitt lagt til der fra 12 utstillinger fra 111 ulike museum (per dags dato). 1 008 337 med bilder, 47 457 antall georeferert. Bruken av disse dataene blir også stadig mer populær, og nettstedet ligger an til å få om lag 800 000 besøk i 2012.

De fleste gjenstandene er representert med et eller flere bilder og et sett med metadata. Disse metadataene er for en stor del hentet fra museenes katalogkort, opprinnelig beregnet på fagpersoner. De angir gjerne gjenstandens art, katalognummer, bestanddeler, funnsted, osv. Det jobbes kontinuerlig for å gjøre disse dataene mer konsistente ved å knytte dem til felles autoritetsregistre og begrepsapparater.

ølbolle

 

Det jobbes også for å gjøre gjenstandspresentasjonene mer formidlingsvennlige. Et slikt grep har vært å koble gjenstandene i Digitalt museum til Wikipedia. Det skjer begge veier, både ved å hente Wikipedia-tekst rett inn i gjenstandspostene, og ved å lenke til gjenstander i Digitalt museum i Wikipedia-artikler.

Vi ønsker også at publikum skal involvere seg i museenes samlinger og fagområder ved å åpne for kommentarer og innspill på gjenstandsnivå. Dette har resultert i flere tilbakemeldinger fra publikum, fra påpekning av feil i metadata til verdifulle opplysninger om personer og steder på bilder. I så måte er Digitalt museum et godt eksempel på crowdsourcing, altså at man lar den kollektive kunnskapen komme institusjonene til gode.

Digitaltmuseum all time high i november 2012 med 94 000 besøk – en dobling siden november i fjor. Digitalt museum passerte samtidig 10 000 likes på Facebook.

mapperVi håper noen lyse hoder der ute vil se nytte og glede i dette omfattende datamaterialet og lage noe som øker nytteverdien for publikum, museene, næringslivet og/eller forvaltningen.

toppenPå de norske museene finnes store og spennende samlinger. Tradisjonelt har disse først og fremst blitt presentert i museenes utstillinger og bøker. Sto
re deler av samlingene har derfor sjelden eller aldri blitt vist for publikum. Målet med DigitaltMuseum er at museenes samlinger skal være lett tilgjengelig for alle interesserte, uavhengig av tid og sted. Håpet er at samlingene nå enklere skal kunne brukes til studier, undervisning og bildesøking.

Slik blir Digitalt museum beskrevet på egne sider. Dette er de norske museenes katalog og inngår også i den norske infrastrukturen Norvegiana og ut til Europeana.

PS:

Når du er på jakt etter kunnskapskilder på nett, ikke glem det svenske Digitalt museum.

Reklamer

Stikkord:

Kategorier: Database, Databaser KNreise, DigitaltMuseum, hackathon, Hvis jeg kunne hacke så.., Museum

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Være med? | kulturognaturreise.no - 1. mai 2013

  […] I tillegg kan du bidra med å kartfeste objekter i Digitalt museum. […]

 2. Datakilder som er med i prosjektet | kulturognaturreise.no - 23. april 2013

  […] Kulturminnesøk […]

 3. Du er er syv min forsinket, hva gjør jeg? | kulturognaturreise.no - 10. desember 2012

  […] Dette er det 12. innlegget i bloggserien “Hvis jeg kunne hacke så..”. Her er alle velkomne til å være med å blogge. I serien presenterer vi også de forskjellige databasene som er med i prosjektet. Forrige innlegg av Bjørn Olav Tveit “Digitalt museum“ […]

 4. Kulturminnebilder: synliggjør det usynlige gjennom bilder | kulturognaturreise.no - 4. desember 2012

  […] vi også de forskjellige databasene som er med i prosjektet. Det neste innlegget er skrevet av Bjørn Olav Tveit om Digitalt museum. Forrige innlegg av Randi Andersen “Kor er eg, og kva er […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s