Kulturminnebilder: synliggjør det usynlige gjennom bilder

Dette er det tiende innlegget i bloggserien «Hvis jeg kunne hacke så..». Her er alle velkomne til å være med å blogge. I serien presenterer vi også de forskjellige databasene som er med i prosjektet. Det neste innlegget er skrevet av Bjørn Olav Tveit om Digitalt museum. Forrige innlegg av Randi Andersen «Kor er eg, og kva er dette?»

Alle bilder forteller en historie. Og i Riksantikvarens digitale fotoarkiv Kulturminnebilder gjemmer det seg mange spennende historier knyttet til ulike kulturminner: Historier om kulturminner som en gang eksisterte, og som nå er borte. Historier om hvordan bygninger i nærområdet ditt en gang så ut, men som ser helt annerledes ut i dag. Eller for eksempel historier om kulturlandskap som har endret seg, og som knapt er til å kjenne igjen.

Skjermdump fra Kulturminnebilder

«Å synliggjøre det usynlige», som er mottoet til Kultur- og naturreise, kan gjøres på ulike måter. Riksantikvaren har bidratt til å synliggjøre mange kulturminner ved å digitalisere tusenvis av fotografier, og gjøre et utvalg av dem tilgjengelig for publikum gjennom Kulturminnebilder.

Noen av kulturminnene i Kulturminnebilder er usynlige i dag, ved at de rett og slett ikke eksisterer lenger. Andre kulturminner er fortsatt synlige, men fotografiene – som hovedsakelig er fra perioden 1870–1960 – kan formidle det «usynlige» ved å vise hvordan et kulturminne så ut tidligere. Fotografiene er også med på å synliggjøre kulturminnene ved å løfte dem fram fra innerst i en fjordarm, fra et fiskevær langt nord eller fra et helt annet sted i vårt landstrakte land, og gjøre dem digitalt tilgjengelig for folk flest. Under har vi løftet fram ett bilde fra hvert av de tre pilotområdene i Kultur- og naturreise – Dovre, Bø/Sauherad og Akerselva.

Har du lyst til å lese mer om og se flere bilder fra Kulturminnebilder? Gå til nettutstillingen om Kulturminnebilder på Riksantikvarens nettside.

Hvor langs Akerselva kan dette bildet ha blitt tatt? Foto: ukjent/Riksantikvaren, 1910

Den gamle storgården Tofte på Dovre. Foto: Halvor Vreim/Riksantikvaren, 1940

Gårå kirkeruin, Bø i Telemark. Foto: ukjent/Riksantikvaren, 1909

Reklamer

Stikkord:

Kategorier: hackathon, Hvis jeg kunne hacke så.., Kulturminnebilder, Riksantikvaren

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Digitalt museum løfter samlingene opp i skyen | kulturognaturreise.no - 4. desember 2012

    […] Dette er det ellefte innlegget i bloggserien “Hvis jeg kunne hacke så..”. Her er alle velkomne til å være med å blogge. I serien presenterer vi også de forskjellige databasene som er med i prosjektet. Forrige innlegg av Anja Heie “Kulturminnebilder: synliggjør det usynlige gjennom bilder” […]

  2. Kor er eg – og kva er no dette? | kulturognaturreise.no - 28. november 2012

    […] Dette er det niende innlegget i bloggserien “Hvis jeg kunne hacke så..”. Her er alle velkomne til å være med å blogge. I serien presenterer vi også de forskjellige databasene som er med i prosjektet. . Forrige innlegg av Oskar Seljeskog: “Jeg vil ha en spillbar app” Det neste er Anja Heie fra Riksantikvaren“kulturminnebilder synliggjor det usynlige gjennom bilder” […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s