Førstereisjenter på Hackathon i København

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Litt usikere møtte vi opp på Ignitesession på Nationalmuseet i København i går morges. Vi – er Sarah McSeveny Åril og Sidsel Hindal fra Lab i Kulturrådet. Vi var de heldige utvalgte som skulle oppleve den første danske hacktathon for dansk kunst og kulturdata – «hack4dk – Hack your heritage. Vi visste vi var veldig velkomne av vertskapet. Men da ingen av oss hadde vært i nærheten av en hacktahon var vi spente og nysgjerrige.

Ignitesession er for å vekke engsjementet og inspirere hackerne. 5 minutters poengterte innlegg fra designer, programmer, bruker mm. Alt relevant for arbeidet som skulle gjøres de to kommende dagene. Noen av slagordene var «free culture», designere må dokumentere sitt design/koding, «power of the pill» – «pekefingerens kraft» (med pekefingeren navigerer vi i dataverdenen) og «mine data er dine data».

Vandret så i hyggelige gater fra mektige Nationalmuseet til like mektige Det Kongelige Bibliotek/Den sorte diamant. Interessant at det var blant trykte bøker, kart i Kultarvssalen at hackingen skulle finne sted.

Folk strømmet på – både hakere og hack arounds. Flere bord og stoler måtte hentes opp da folk satt på gulvet og hang langs veggene.

Arrangørene og eierene av datasettene  – Den danske Kulturrstyrelsen, Det Kongelige Bibliotek, Nationalmuseet, Statens Museum for Kunst, Wikimedia og Historisk Atlas – presenterte datasettene som skulle settes i spill. Kart, luftfoto, kunstfoto, koordinater, matrikler, vernede bygninger/fornminner, mote fra 1700-tallet, håndverkstradisjoner mm. Som sagt mye å ta fatt i og mange potensielle vinklinger. En fin ting ved presentajsonen var også at dataeierne sa litt om hva de kunne ønske seg av tjenester, f.eks. søketjeneste fra brukersynspunkt, kobling på tvers av datasettene etc.

En kjapp runde rundt bordet avdekket spennidde i alder (her var det ikke bare gutter i 20-årene som vi litt fordomsfullt trodde), kjønn, fagromåder og roller (historiefag, kunstfag, naturfag, teknikere, designere, prosjektledere, studenter og byråkrater). Alle fikk mulighet til å si hvem de var, hvorfor de kom, hva de ønsket å gjøre og hva de kunne bidra med.

Etter runden var det samtaler på kryss og tvers og folk grupperte seg i team etter tema,  ideer og kompetanse. De fant sine plasser rundt bordene og jobbing kom i gang. Er viktig verktøy for å sikre dokumentasjon av ideer og hvordan man jobbet var et felles googledokument. Senere på kvelden fikk vi vite at det fungerte godt.

Vi lot de få holde på med sitt – med lager av frukt, kaffe, mineralvann, snack mm og ikke minst eierne av datasettene like ved – og vi forlot åstedet.

Vi kom tilbake til felles middag – det viste seg da at folk var godt i gang, trivdes i omgivelsene selv om enkelte gjerne skulle hatt musikk, levende foto og pingpong og fotballspill! Å være sammen og jobbe i samme lokale ble understreket som viktig. En anledning til å møtes og utveklse ideer sammen og lære nye ting. Og de tok gjerne turen nordover dersom der får invitasjon en norsk hackathon.

Vi gleder oss nå til å se hva som har skjedd i løpet av natten!

Foto: Sarah McSeveny Åril og Sidsel Hindal

Reklamer

Kategorier: Åpne data, Danmark, hack4dk, hackathon, Kulturarv

Forfatter:Sidsel Hindal

Kultur- og naturreise medarbeider i Norsk kulturråd.

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

5 kommentarer den “Førstereisjenter på Hackathon i København”

 1. 11. oktober 2012 kl. 7.35 #

  ~25 devs + ~15 hangarounds fredag og ~15 devs + 10 hangarounds lørdag.

  Kæmpe fedt!!! Stor opbakning 🙂

 2. Sidsel Hindal
  7. oktober 2012 kl. 12.24 #

  Resultatet ble 10 prosjekter – så var vel ca 20 som bidro til å utvikle en idé/protoyp. Men på det meste var det sikkert nærmere 50 personer til stede inkludert arrangører. Og på Ignitesession enda litt flere tror jeg.

 3. 6. oktober 2012 kl. 7.48 #

  Spennende! Hvor mange hackere var det der, sånn ca? 10, 20, 25?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Snart klar for hack4DK 2013 | kulturognaturreise.no - 24. september 2013

  […] i grunn ikke det er lenge siden hack4dk 2012, men det har altså gått nesten et år siden Sidsel og Sarah reiste ned for å bivåne den danske hackathonen i fjor. I år er det Lars og jeg som drar ned til København for å være […]

 2. Summing up the first hack4dk | Hack4dk - 19. august 2013

  […] a hackathon Pressemeddelse fra Kulturstyrelsen Artikel på version2 Artikel på historie-online.dk Blogpost by Kulturognaturreise.no Blogpost on on #hack4dk on EPSI Platform Storify by Charlotte S H Jensen […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s