HistoryPin – sjekk gamle bilder i dagens miljø

Kultur- og naturreises kanal i HistorypinHistorypin er et nettsted som tilbyr muligheter for å vise gamle fotografier sammen med dagens (gate)miljø. Historypin er åpent, og hvem som helst kan laste opp bilder, videoer og lyd.

Historypin har også en egen mobilapplikasjon (iPhone, Windows Phone og Android), slik at man kan se de historiske bildene direkte i dagens gatemiljø, dvs. tilsvarende som f.eks. London Streetmuseum og StreetMuseum i Århus. Denne løsningen bruker layar-funksjonalitet, dvs. du kan peke med kameraet i telefonen, og se de historiske bildene sammen med dagens gatebilde.

Dette forutsetter at bildene er tatt fra gateplan, og at de sammenfaller noenlunde med kameravinkel og brennvidde i Street View. Men når dette fungerer blir resultatet skikkelig kult.

Så ta med deg telefonen (og installer Historypin-appen) og sjekk ut f.eks. Rådhusgata eller Storgata ved Nygata; her ligger det allerede noen gode eksempler.

Kultur- og naturreise vil benytte Historypin som testkanal for visning av historiske bilder sammen med dagens gatebilde. Vi vil publisere flere bilder, og da særlig knyttet til Akerselva-piloten.

Historypin har en egen oversikt over arkiver, biblioteker og museer som benytter løsningene, bl.a.:

Se også Fredriksbergs Stadarkivs erfaringer med Historypin.

Historypin benytter kartdata og -funksjoner fra Google, inklusive dagens gatebilde fra StreetView. Dette setter også en del begrensinger, da ikke alle gatestrekninger er fotografert i StreetView – f.eks. Jernbanetorget og deler av Storgata i Oslo! Foreløpig er også StreetView begrenset til gater og veier (for biler), men Google er i gang med å kartlegge utvalgte tur- og sykkelveier.

Kategorier: App, Augmented Reality, Løsninger, Streetmuseum, Teknologi

Forfatter:Lars Rogstad

Riksantikvaren

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Det blir ikke AR i KNappen – hvorfor? | kulturognaturreise.no - 26. mars 2014

    […] fiflet med historiske bilder i HistoryPin og besøkte et Londonfirmaet Haloclin og fikk se hvordan de kombinerte store Hollywood-filmer og […]

  2. Ting 5 Bilder, kart og apper: Historypin | 23 mobile ting - 29. oktober 2013

    […] områder lenger unna. Se bilder fra Holmestrand,  og les hvordan Oslo byarkiv har laget en Kultur- og naturreise (NB: Det finnes faktisk bilder fra Antarktis […]

  3. Hvis jeg kunne hacke … | kulturognaturreise.no - 29. oktober 2012

    […] eksisterende løsninger har dette allerede, f.eks. standardløsningene Layar og Historypin, og bildevisningsapp’en til Museum of London, men jeg synes ikke dette fungerer like godt i […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s