Pilgrimer – hvorfor er de på tur?

På Dovre er den ene målgruppen vi jobber mot pilgrimer på pilgrimsleden. Jeg har studert religionsvitenskap og fikk lov til å kommentere Monica Smørås masteroppgave «Moderne pilegrimssatsning i Røldal». Hun skrev blant annet om de ulike motivene som pilgrimer hadde for å gå. Det er selvfølgelig viktig å kjenne de man skal formidle til, så jeg sendte Monica en epost:

Hei Monica!

KNreise har en pilot på Dovre. Her legger vi en rute langs pilgrimsleden. Vi skal lage noen tjenester eller apps om du vil med natur- og kulturinformasjon, både fakta og fortellinger. Disse skal være festet på kart slik at du kan få informasjon om det stedet du er på. Vi skal se litt på hvilke medier (lyd, video, bilde, tekst) som egner seg (alene eller i kombinasjon), se om det er kultur eller natur som fenger og om informasjon eller fortellinger fungerer best. Vi ønsker å se nærmere på det vi har valgt å kalle “opplevelsessituasjoner”. Monica på venninnetur, Monica på tur som religionsviter eller Monica som jobber i Olje-bransjen på vandring. Vi tror at man har litt ulike måter å være interessert i innhold på alt etter som hvilken hatt man har på. Vi skal jobbe frem en rapport om brukere og jeg tenkte å høre litt med deg siden du har ekspertise på pilgrimområdet. Tror du at det kan være overførbart fra Røldal til Dovre jmf hvem som går? Hva vet man om pilgrimene i Røldal?

/m

og jeg fikk svar:

Hei Marit!

Jeg skrev litt om ulike motiver for å vandre basert på blant annet statistiske tall. Legger ved et utdrag fra oppgaven min. Natur og kultur er blant de viktigste motivene, men også sportslige motiver, felleskap med andre, religiøse motiver og ønske om en tenkeprosess er viktig for mange av pilegrimene. Vektingen er litt ulik fra år til år, men du kan jo finlese tallene i utdraget. Altså ulike motiver, men felleskapet er viktig!

Vi snakket forresten også litt om pilegrims-vegboken som blir brukt i forbindelse med Røldal. Boken heter «Fann eg dei stigar – Pilegrimsvegen frå Vest-Telemark til Røldal» Una Høydal (red.). Dette er en kulturhistorisk vegbok som gir pilegrimene informasjon om historie og naturhistorie (geologi og planteliv) langs pilegrimsleden, i tillegg til kart og bilder, annen praktisk informajon med nyttige telefon nr knyttet til leden og generelt om ferdsel i utmark. Kristne vandringsmeditasjoner knyttet til de ulike etappene er også tatt med. Denne boken presenterer dermed informasjon både for den religiøse pilegrimen, den historie-interesserte pilegrimen, den natur-interesserte pilegrimen og den tur-interesserte pilegrimen. Den er skrevet for å forsøke å dekke ulike pilegrimers behov knyttet til vandringen.Vet ikke om dette er av interesse for deg, men tenkte jeg skulle forklare litt nærmere ettersom vi snakket om dette tidligere.

Du kan jo også lese hva Lisbeth [Mikaelsson] har skrevet på pilgrimssidene i forbindelse med et foredrag om det religiøse aspektet ved å være pilgrim: «Pilgrim i akademia»

Ha en fin dag!

Monica

Ha en fin dag!

Monica

Utdrag fra Monica Smørås, Moderne pilegrimssatsning i Røldal. Masteroppgave i Region og regionalisering, Institutt for arkeologi historie, kultur– og religionsvitenskap Universitetet i Bergen våren 2010

Kategorier: Brukere, Dovre, Målgrupper, Pilgrimer

Forfatter:Marit Kjeksrud Amundsen

Seniorrådgiverer i "Kultur- og naturreise"

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Arbeidspakke Gudbransdalsleden | kulturognaturreise.no - 1. april 2014

    […] Pilegrimer – hvorfor er de på tur? […]

  2. Brukere – hvem er de og hva vil de? | kulturognaturreise.no - 30. mai 2012

    […] på dette er noe vi spør: hvorfor er folk på tur langs Akerselva, Bø/Sauherad og Bø? Monica Smørås har allerede svart oss om pilgrimer som vi finner på Dovre. Vi diskuterer hvordan vi skal gripe an brukere. Et sted hørte vi om en husmor i England som […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s