Må kulturinstitusjonene finnes opp på nytt?

«Museum outside the Museum. Storytelling the real environment» – formiddagens mest spennende innlegg.

Daglige fortellinger må opp og fram i museene. Det er hverdagsfortellingene som former den kollektive hukommelsen, ikke de offisielle fortellingene. Vi er inne i et nytt paradigme for kommunikasjon. Dette utfordrer makten museene har i forhold til å definere hvilke historier som skal huskes og formidles. Detter er utgangspunktet for prosjektet «Italy of Schools».

Museene må etablere nettsamfunn relatert til livet utenfor museet og som samlingene relateres til. Klarer ikke museene dette er samlingene uten verdi. Så bygge relasjoner med omverdenen, løfte samlingene virtuelt ut av museet og flytte hovedfokus opp fra samlingsforvaltning er den store utfordringen for dagens museer. Alt dette i følge Dr Luca Toschi.

Utfordringene knyttet til internt fokus på samlingsforvaltning i museet settes av flere foredragsholdere opp mot en mer aktiv utadrettet profil der museet må være en del av samfunnet rundt seg. Teknologien som nå er tilgjengelig kan brukes til å aktivere samlingene og slippe brukerne til, også som premissleverandører for historefortelling, for dokumentasjon og fortolkning av samlingene.

Disse problemstillingene er forsåvidt kjente også i norsk museumsvirkelighet og har vært fremmet i flere prosjekter som Brudd, Hot Spot, Digitalt fortalt og ikke minst gjennom hovedfokuset for siste Kulturminneår. Men jeg tror vi burde ta debatten i et bredt perspektiv for hele kulturarvsfeltet. Må kulturinstitusjonene rett og slett reoppfinnes?

Problemstillingene er relevante for Kultur- og naturreise prosjektet også – på flere nivåer. Hvordan skal vi trekke brukergenerert innhold inn i de ulike pilotene? På hvilket nivå og hvordan skal brukerne trekkes inn?

Reklamer

Kategorier: ECLAP 2012

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s