GLAM møter IT

Bilde av disco kule

Blant storheter som H.K.H. Kronprins Haakon, utviklingsminister Heikki Holmås, Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales og konserndirektør i Telenor Nordic, Kristin Skogen Lund deltok prosjektgruppen og en rekke andre deltakere fra kultursektoren på årets Wikimedia Academy og GoOpen konferanse. Sistnevnte arrangement i regi av Friprogsenteret. Datoen var 23. april og stedet Raddison Blu Scandinavia Hotel i Oslo.

Begivenheten er behørig dekket av den skrivende presse og fjernsynskanaler som NRK og TV2. Skal vel ikke legge skjul på at det skyldtes de nevnte storheter som var til stede for å markere inngåelse av en historisk avtale som sikrer gratis tilgang til Wikipedia i utvalgte land i Asia og på Balka

Storhetene utgjorde nok glameffekten denne dagen, men GLAM-sektoren (gallerier, biblioteker (libraries) arkiver, og museer) skal sikre en mer langsiktig og annen glameffekt. Hovedtema på Wikimedia Academy var nettopp samarbeidet mellom Wikipedia og kultursektoren. Og som i følge Jarle Vines, styreleder i Wikimedia Norge omtalte som «den største revolusjonen» etter oppstart av Wikipedia. Store ord, men et tydelig uttrykk for hvor viktig Wikipedia betrakter betydningen av å få inn artikler og fotografier fra kulturinstitusjonene. Fagkompetansen ble sterkt understreket – og de muligheter som åpner seg med å dele kunnskap i denne informasjonskanalen som «alle» bruker. I Norge er Wikipedia det syvende mest brukt nettstedet.

I salen ved siden satt utviklere og lyttet ivrig til en rekke innlegg om åpne data. Interessen for å få tilgang til de offentliges data (deriblant kultur- og natursektoren) var stor. Noe jeg som representant for Kultur- og naturreiseprosjektet oppfattet som gledelig.  En av våre to hovedoppgaver er nettopp å åpne partnernes baser og legge til rette for bruk av andre. Even Westvang fra (Bengler/Origo) hadde æren av å avslutte denne sesjonen med innlegget «Datavisualisering på dugnad» hvor han viste frem imponerende fremstillinger av skolekvalitet, flyttemønstre og arbeid i Oslo plan- og Bygningsetaten de siste 10 årene. Tjenesten Lommekjent.no som skal få nordmenn ut på tur ble også presentert. De har inngått en rekke avtaler med store offentlige aktører. Inspirerende innlegg på rad og rekke i denne sesjonen – blant annet Bente Kalsnes (Origo) «10 grunner til at åpne data og datajournalistikk stagnerer i Norge». Tankevekkende for eiere, media og brukere.  Ta gjerne en titt på innleggene fra GoOpen

Samlet inntrykk etter dagen er at det bare er å gå i gang.  Andre har begynt og dess flere som melder seg på så vil GLAM-sektoren gi glameffekt på sikt.

Reklamer

Kategorier: Åpne data, GoOpen, Wikipedia

Forfatter:Sidsel Hindal

Kultur- og naturreise medarbeider i Norsk kulturråd.

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s