Kartfesting i Wikipedia (enkel)

Hvorfor kartfeste?

Grunnen til å kartfeste Wikipedia-artikler er nettopp fordi de skal kunne dukke opp i kart. Og ikke bare Wikipedias egne kart.Wikipedia tilbyr alle å bruke sin informasjon også kartkoordinater. På denne måten kan du og andre gjenbruke informasjonen som finnes her via kart.

I prosjektet Kultur- og naturreise er målet å synliggjøre det usynlige på mobiltelefon gjennom stedfestede objekter. Over ser du en skjermdump fra Kultursøk Beta hvor man henter inn Wikipedia-artikler på kart sammen med andre. Når du får slike apper kan du bruke mobilens gps-funksjon til å se deg på kartet og hvor du er i forhold i nærmeste Wikipedia-artikkel. Når du klikker på W-symbolet så få du opp artikkelen.

Hvordan kartfeste?

Oppdatering 8. januar 2015. Wikipedia har oppdatert den enkle koordinatinnleggingsfunksjonen fra gogole så den fungerer med nye google maps. Se øverste bruksanvisning: https://no.wikipedia.org/wiki/Hjelp:Koordinater

Det finnes både en enkel og en mer avansert måte å kartfeste wikipedia-artikler på. Den avanserte finner du ved å trykke på lenka her.

InnstillingerVed å følge den enkle oppskriften må du først endre på noen innstillinger. Du finner dette øverst i høyre hjørne på skjermen hvis du er logget inn. Deretter trykker du på tilleggsfunksjoner helt til høyre på menylinjen.
kart innstillingerUnder redigeringer så sørger du for at Koordinater er huket av. Husk å lagre helt i bunn av siden.

Nå har du fått et ekstra felt for koordinater når du redigerer en Wikipedia-artikkel.

Finne koordinater

Den enkleste måten å finne koordinater på er via Google Maps. Søk, scroll og dra deg dit du vil. Trykk på høyre museknapp på stedet der du vil kartfeste og trykk på Sentrer kart her eller Center map here.

sentrer kartet

Til venstre for kartet  har du delemuligheter. Trykk på lenkemerket her og kopier ut lenka som dukker opp automatisk. Det er denne lenka som innholde der kartkoordinatene du trenger til Wikipedia-artikkelen.

her er kartlenke

Sette koordinatene inn i Wikipedia

Gå til den artikkelen du vil kartfeste og trykk på rediger. Under tekstfeltet har det dukket opp et nytt felt og knapp: Lim inn lenka fra Google Maps etter knappen Sett inn koord og trykk på knappen. Bildet viser før og etter man trykket og illustrerer at forklarings-feltet automatisk oppdateres.

sett inn lenke i felt

Så kan du lagre og sjekke artikkelen.

kart innstillinger

Ferdig kartfestet, hva så?

Du kan velge om du vil prøve deg frem i sandkassa  eller gå rett på. Nå er det på tide å hvilken funksjon kartkoordinatene har på Wikipedia-artikkelen.

Helt øverst til høyre kommer det lenker med koordinater og (kart). Disse har to forskjellige funksjoner. Ved å trykke på (kart) får du vist kartet over artikkelen din.

Ved å trykke på koordinatene får du opp en liste over hvilke kart som du kan se artikkelen i:

Under ser du at jeg har trykket på google maps på kartvisning:

Oppgave

Du trenger ikke å ha vært bidragsyter på en artikkel for å stedfeste den. Hva med å samle folk til en stedfestingsdag for artikler som er relevant for deg?

Lykke til!

Du kan og kartfeste fra andre kart. Se Wikipedias egne forklaringer på å kartfeste på samme måte her. Det finnes og en mer avansert metode. Den avanserte finner du ved å trykke på lenka her.

Reklamer

Kategorier: How to, Kart, Kartfesting, Wikipedia

Forfatter:Marit Kjeksrud Amundsen

Seniorrådgiverer i "Kultur- og naturreise"

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Være med? | kulturognaturreise.no - 1. mai 2013

    […] du kan bidra med å skrive artikler i Wikipedia og kartfeste dem. Vi har både en enkel og mer komplisert oppskrift for […]

  2. Kartfesting i Wikipedia (avansert) | kulturognaturreise.no - 25. april 2013

    […] finnes en enkel og en mer avansert måte å kartfeste på. Ved å trykke på lenka her kommer du til den enklere varianten. Under er den […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s