Dickens univers – påskeopplevelse på din mobil

Tenk deg de mørke bakgatene i London rundt 1860; forestill deg lyden av løpende føtter, skråling, tømming av kagger – og tåken som kommer sigende inn. Små barn – med et forskremt uttrykk i ansiktet midt inne i stor gruppe av mørkkledte voksne.

Appen «Dickens Dark London» hensatte meg til en annen tid. Kombinasjonen av lyd og sterke og detaljer svart/hvitt tegninger satte meg i en spesiell stemning. Det hele ble litt skummelt – og dermed tryggere å lytte seg gjennom Dickens «The Seven Dials» og «The Fog» inne på et rolig hotellrom enn ute i de mørke gatene. Den kunstneriske opplevelsen ble forsterket med tekst- og fotoinformasjonen om sosialhistorie rundt midten av 1800-tallet.

London Museum står bak denne appen. Den er laget i tilknytning til utstillingen «Dickens and London»
(9. desember 2011 – 10. juni 2012). Uttrykket i denne appen er helt annerledes enn «London Street Museum» og «Londinium». Jeg synes det er spennende at basert på innholdet så skaper de en form tilpasset det. «Dickens Dark London» er en interaktiv grafisk fortelling hvor de på en enkel måte har integrert faktainformasjon. Informasjon som ikke forstyrrer det kunstneriske uttrykket, men som gir merverdi dersom en velger å klikke seg inn på de røde punktene som er lagt oppå tegningene.

Teksten er hentet fra «Sketches By Boz». Og David Foldvari er skaperen av illustrasjonene. Med sine detaljer og myke streker og skyggelegging i sort, hvitt og grått skaper han et eget univers. Og zoomfunksjonen lar deg komme meget tett på ansiktene slikt at du nærmes føler hva de tenker.  Skuespilleren Mark Strong («Tinker Tailor Solder Spy» «Sherlock Holmes») fyller ut bildet med sin stemme.

I appen er det også en kartfunksjon som gir deg mulighet til å se Dickens  London anno 1862 og sammenligne den med dagens bybilde.

«Dickens Dark London» kan like gjerne oppleves på påskefjellet eller på bryggekanten i Norge som i selve London. Appen er dessverre kun tilgjengelig for IPhone og IPad. Den første historien er gratis nedlastbar. Museet publiserer en historie per måned.

Reklamer

Kategorier: Andre prosjekt, App, iPhone, London, Museum of London, Testing

Forfatter:Sidsel Hindal

Kultur- og naturreise medarbeider i Norsk kulturråd.

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s