«Crowdsourcing» og «Point of Interest» på norsk

Språkrådets terminologitjeneste er en del av Språkrådet og er et overordnet og nasjonalt samordningsorgan for terminologiarbeid i Norge. En av oppgavene våre er å svare på spørsmål om terminologi. Vi fikk et spørsmål om hjelp til norsk oversettelse av «crowdsourcing» og «Point of Interest» fra prosjektet Kultur- og naturreise, og vi ble spurt om vi ville legge ut svaret vårt på denne bloggen. Det gjør vi gjerne, og dette er svaret vi ga:

Vi kjenner ikke til en etablert avløserterm for ”crowdsourcing”. Når man skal danne en ny term, bør den gjenspeile meningsinnholdet som ligger bak, altså begrepet. Jeg ser at på norsk Wikipedia blir crowdsourcing forklart med ‘en spesiell form for dugnad, hvor en stor, litt udefinerbar gruppe gjør en felles oppgave basert på fellesskap, medvirkning og selvorganisering istedenfor kontroll og hierarki … Ordet er et ordspill på outsourcing og henspiller på at et firma kan bruke disse mekanismene for å nå et mål.’

Man kunne ta tak i hvordan dette skjer, altså dugnadsaspektet, og danne termer som ”programmeringsdugnad” eller ”nettdugnad”, avhengig av hva som blir skapt. Man kunne også ta utgangspunkt i hvem som deltar og kanskje bruke termene ”brukerprogrammering” eller ”brukerutvikling av programvare/system/løsning/produkt”. Kanskje kunne disse være noe å tygge på?

Når det gjelder ”point of interest (POI)”, viser et søk på Internettet at kombinasjonen ”interessepunkt” og ”POI” gir over 14 000 treff. Den svenske Wikipedia-siden oppgir også ”interessepunkt” som svensk term for dette begrepet.

Du kan lese mer om terminologitjenesten på Språkrådets nettsider (http://www.sprakradet.no/nb-NO/Tema/Terminologi-og-fagspraak/Terminologitenesta-/). Har du et spørsmål om terminologi, kan du sende det til term@sprakradet.no.

Reklamer

Kategorier: Språk og terminologi

Forfatter:terminologitjenesten

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s