native app | hybrid | html5 – bloggstafett

Marit Kjeksrud Amundsen:
Flere og flere bruker mobilen og utfordringen er for mange, hvordan imøtekommer man det med app-løsninger?

 • native app, altså et eget lite program som lastes ned til telefonen
 • html5, en ny versjon av html som er laget for innhold på verdensveven
 • hybrid, her tar man elementer fra en native app og så henter man resten inn i html5

Fagmiljøene er splittet på hva som er det smarteste valg. På Kultur på nett-konferansen var blant annet David Haskiya. Han snakket om mobile trender, noen valg og planer i forhold til Europeana og deres API-strategi for 2012- medio 2013. Haskiya er product developer hos Europeana.

Haskiya referererte blant annet til Jakob Nielsen. Nielsen er, Ph.D., User Advocate and principal hos Nielsen Norman Group. Han har tidligere vært VP of research at Apple Computer. Nielsen er kjent som en ekspert på web brukbarhet.:

Mobile apps currently have better usability than mobile sites,but forth coming changes will eventually make a mobile site the superior strategy.

Selv om native apper er det beste per i dag skjer utviklingen så fort at Nielsen og Haskiya mener a satse på en web-app med html5 er den beste løsningen.

Native apps vs Web apps

Native app Web app
Bedre brukeropplevelse
Kan utnytte mobilens funksjonaliteter som mer avansert gps, bevegelsessensor og kamera i motsetning til web app som kun kan bruke standard gps. Det er et oppstykket OS-marked som gjør at man må ha kunnskap for å utvikle for alle OS, med en web app så trenger du kun utvikle for en plattform.
Kan distribueres gjennom sterke aktører (App Store og Android Market feks)
Den ligger på webben og ikke i en silo slik som med en native app.

Haskiyas konklusjon er at du bør lage en native app hvis du har penger, er opptatt av brukeropplevelsen og vil bruke mobilens funksjonelle sider i appen. Hvis du har lite ressurser i form av folk og penger kjør i gang en web app. Uansett må du tenke mobil først og ikke som en siste instans når du utvikler: Først mobil så større skjermer. Europeana går for en web app. De har ikke ressurser nok til å utvikle native apps for alle plattformer. Men for å i møtekomme ildsjeler stiller de åpne API-er slik at man kan lage sine egne løsninger med deres innhold.

Er du enig Haskiyas slutninger? Hva med hybrider slik som Facebook-appen er? Kan en web app på samme måte som en native app gå bort fra pek og klikktankegangen og ta i bruk screen touch-teknologiens muligheter?

Bli med på bloggstafett!

Reklamer

Kategorier: App, Bloggstafett

Forfatter:Marit Kjeksrud Amundsen

Seniorrådgiverer i "Kultur- og naturreise"

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

2 kommentarer den “native app | hybrid | html5 – bloggstafett”

 1. 7. mars 2012 kl. 1.12 #

  Grattis med nytt design og interessant blogg!

  De ulike app-variantenes egenskaper og ulemper/muligheter vil nødvendigvis endre seg fort i tiden framover, men to tilleggsaspekter ved valg av variant akkurat nå er:

  – Forretningsmodell. Pr. i dag har native apps en velfungerende infrastruktur for kjøp (ikke bare distribusjon) av appen, noe webapps fremdeles mangler (det finnes dog alternative forretningsmodeller, som freemium etc). Dette er jo viktig for tredjepartsleverandører som skal bygge formidlingstjenester på toppen av Kultur- og naturreise (eller Europeana).

  – Datatrafikk. Det er begrenset hvor mye en mobil enhet kan laste ned fra nettet og beholde i cachen. I en native app kan du bake inn tunge elementer, som lyd, grafikk, osv., hvilket gjør dem særlig aktuelle for bruk i områder med begrenset mobildekning.

  David har nok rett i at webapps basert på html5 vil dominere på sikt, ikke minst i kurven for lette gratis-apper, men til demobruk for Kultur- og naturreise i øyeblikket tror jeg hybridløsninger (med eller uten html5) er det mest anvendelige. Det trenger ikke nødvendigvis være så mye mer ressurskrevende å bygge native/kombinerte løsninger for de mest aktuelle plattformene enn å basere det på det (fremdeles) nokså umodne html5.

  • Lars Rogstad
   8. mars 2012 kl. 10.32 #

   Så hyggelig at du liker det nye designet – og bloggen, Bjørn Olav!

   Det er effektivt med gode distribusjons- og forretningsløsninger for app’er, men dette er kanskje ikke et selvstendig argument for valg mellom det ene eller det andre. I det minst ikke for KNreise som ikke har kommersielle interesser i løsningene. Men kanskje for ev. tredjepartsleverandører, som du er inne på.

   Datatrafikkargumentet er vesentlig, men jeg håper utviklingen her gjør at også html-løsninger kan kombineres med nedlasting på forhånd før man gir seg villmarka i vold.

   Og hvis hybridene gir oss det beste fra begge verdener er det ikke så mye mer å lure på – det er jo perfekt!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s