WMS og WFS på mobile enheter

Skriver noen ord om de erfaringene og tankene vi har gjort oss rundt bruk av Web Map Service (WMS) og Web Feature Service (WFS) tjenester i Dovre piloten. Dette innlegget vil bli endret/utvidet etterhvert som vi gjør oss nye erfaringer.

WMS er, kort fortalt, en protokoll for utveksling av genererte raster-kart bilder (typisk png og jpeg). Om tjenesten støtter Styled Layer Descriptor (SLD), så kan brukeren også påvirke hvordan kartet tegnes. En kan spørre etter informasjon om objekter i kartet ved å benytte et GetFeatureInfo kall mot server.

En WFS tjeneste returnerer ikke ferdig genererte kartbilder, men derimot vektor data. Formatet på dataene som returneres er f.eks. GML, Shape, GPX eller KML. Det er da opp til klienten å tegne kartet. WFS Transactional (WFS-T) åpner også opp for at en klient kan lage, editere og slette kartobjekter på serveren.

Noe av det som karakteriserer Dovre er at det er store områder uten 3G dekning. Dette kan påvirke brukeropplevelsen ganske kraftig når det gjelder nedlasting av kart og innhold med video, bilder og lyd. Enkelte områder kan sågar være utenfor dekning for mobil datatraffikk. Et annet moment er kostnadene for brukeren, og da spesielt turister. Forhåndslagring av kart og innhold er derfor noe av det vi vil fokusere på i tillegg til mobiltilpassning av tjenester og innhold.

Erfaringene så langt tilsier at WMS egner seg best for bakgrunnskart og flate-objekter som kan ha veldig mange punkter. En stor ulempe med WMS er at en er avhengig av å være online for å kunne hente informasjon om objekter i kartet. En må også hente nye kartbilder om en zoomer i kartet.

WFS krever litt mer av klienten, men har en del store fordeler:

  • Klienten kan forhåndslagre informasjon om objekter og vise denne selv om en er offline.
  • Klienten kan velge å gruppere overlappende objekter fra samme/forskjellige tjenester.
  • Klienten kan enkelt filtrere på objekt egenskaper uten å gjøre ytterligere spørringer mot server.
  • Klienten kan tegne alle objekter i samme tegnelag, noe som sannsynligvis krever mindre minne.
  • Klienten har større kontroll over uttegning av objekter og kan f.eks. markere valgt objekt og tilpasse størrelsen på objektene etter oppløsningen på skjermen.

Det er en del problemstillinger tilknyttet forhåndslagring av informasjon. Spesielt gjelder dette hvor mye tilgjengelig lagringsplass brukeren har på telefonen. En kan f.eks se for seg at en tilbyr forhåndsnedlasting av lyd og bilde, men ikke video. En må også se på om det er mer fornuftig å tilby nedlasting av ferdige løyper med innhold, enn å tilby nedlasting av et område/enkelt objekter.

Reklamer

Kategorier: App, Kart, Teknologi

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s