«Utviklingsnett: Kunst, kultur og kulturminner» – vi var på seminar hos Riksantikvaren

I dag var vi på seminar hos RA. Temaet favnet bredt om kunst, kultur og kulturminner. Dessverre kunne vi ikke være der hele dagen. Siri hadde et ledermøte og Lars og jeg skal videre med tog til Dovre.Vi sitter faktisk på toget nå.

Program for dagen kan ses her.

Først på programmet kom «Kunsten å verne – om antikvarers syn på «folket» og folkekunsten – noen historiske tilbakeblikk» av kulturhistorisker Arne Lie Christensen. Han tok opp, som tittelen sier, antikvarers syn  på folket og folkekunset: Fra 1800-tallets vern av kulturminner som et ledd i bevaring av estetisk kunst frem til Harry Fett. Fett var Riksantikvaren fra 1913-1946. >Han ar og en del av kunstfeltet og så på arbeidet som et estetisk arbeid. Han delte kulturverden inn i tre: 1) europeiske menn er best 2) primitive europeiske folkekulturen 3) ville og halvville folkeslag. Man tok ikke hensyn til hvordan folk selv opplevde folkekunsten.

Så kom vår egen Siri Slettvåg med  «Prosjektet Kultur- og naturreise: Kultur og natur i skjønn forening». Foredraget kan du selv se her.
Fallosbilder fra foredraget

Fallosbilder fra Dønna kommune

«Fotefar mot Nord – erfaringer og muligheter» av Trine Johnson, Nordland fylkeskommune var siste på lista før lunsj. Her fikk vi blant annet høre om en fallosreise fra Dønna kommune til Bergen Museum og kampen om å få den tilbake. Som kulturminne blir den aktivt brukt. I tillegg fikk vi høre om Alle nyfødte før et fallos-smykke og om vinteren pakker man inn fallosen. Se bildet. Johnsen forklarte og om Vega kommune, prioriteringer gjort i forhold til kulturminner og veien til UNESCOs liste
Kunstprosjekt på Svartlamoen: Husvegg malt av kjente kunstnere

Kunstprosjekt på Svartlamoen

«Svartlamon – kunst i kampen for bomiljø og kulturverdier» forklarte  Harald A. Nissen om. Han er politiker og talsmann for beboerne på Svartlamon, Trondheim (dog flyttet til Oslo). Et spennende prosjekt som hadde sitt utspring i kampen om en urban ungdomskultur, politiske tanker om byøkologi, kulminner og identitet samt musikkmiljø. Hvordan prosjektet stiller seg sammen med internasjonale byprosjekt og hvordan man klarte å løfte det hele til et nasjonalt nivå.

Tove Frøvoll Thorsen var den siste jeg fikk med meg før kursen ble satt mot Dovre. «Kirkene – «åndsverk» og bygningsverk» fortalte  kunsthistorikeren, som også er leder av administrasjon og forvaltning, Tunsberg bispedømme om. Utfordringene hun tok opp stod var bruk av kirkerommet til sekulær, altså ikke religiøs, bruk, og grensen mot andre religioner og religiøse tradisjoner. På den ene siden står inkluderingskravet og på den den andre siden står lovverk og bestemmelser.

Det ble tvitret på seminaret under #utviklingsnett

Reklamer

Kategorier: Riksantikvaren, Utviklingsnett

Forfatter:Marit Kjeksrud Amundsen

Seniorrådgiverer i "Kultur- og naturreise"

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s