Norgeskart og Dovre piloten

På forespørsel fra Marit Kjeksrud Amundsen, skriver jeg noen ord om Norgeskart appen som danner grunnlaget for appen i Dovre piloten.

I prosjektet Kultur- og naturreise ønsker vi å teste mot ulike app’er eller andre løsninger som kan brukes på mobile enheter. En av disse er ”Norgeskart”. Kartverket arbeider nå sammen med utvikler av denne løsningen for å teste ut ulike funksjoner, slik at kartverket får erfaringer knyttet til bruker av online karttjenester og visning av ulike opplysninger knyttet til enkeltlokaliteter.

Norgeskart er foreløpig kun tilgjengelig på Android baserte mobiltelefoner og nettbrett. Den er tilgjengelig for alle nasjonaliteter og har norsk og engelsk språk. Per dags dato er den i bruk på ca 70.000 enheter hvorav 80% er norske, 8 % svenske 1.6% danske, 1.5% tyske o.s.v. Norgeskart benytter Statens kartverk sine cachede karttjenester som er fritt tilgjengelig for ikke kommersiell bruk. Appen lar brukeren forhåndslagre kart på mobilen i inntil 2 uker for offline bruk.

I Dovre piloten vil kartbiblioteket til Norgeskart bli brukt for å laste ned og vise kartlag fra blant annet Direktoratet for naturforvaltning sine WMS (Web Map Service) tjenester for naturvern. Brukeren vil så kunne klikke i disse lagene og bli tatt videre til tilhørende fakta ark som hentes vha WMS GetFeatureInfo. Bruk av GetFeatureInfo krever at brukeren er online.

WFS (Web Feature Service) vil bli brukt mot f.eks Riksantikvarens Askeladden for å hente ned og forhåndslagre kulturminner med tilhørende informasjon. Dette vil gjøre det mulig å klikke på kulturminner og få opp informasjon om disse selv om brukeren ikke har mobildekning.

Vi ser også på bruk av Augmented reality (i første omgang vha Wikitude), for å vise f.eks navn på fjelltopper i nærheten og/eller nærliggende kulturminner. Også dette vil være tilgjengelig offline da Wikitude ikke krever at en er koblet mot en server, men kan fores med data ifra appen (ihvertfall for Android).

Vi er foreløpig tidlig i prosjektet, så det vil helt sikkert dukke opp andre tjenester og data som vi ønsker å prøve ut. Det som er nevnt her er det som vi jobber med for øyeblikket.

Image

Kategorier: App, Kart, Teknologi

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s