Det tekniske – i all enkelhet!

Kultur- og naturreise handler om å gjøre informasjon om natur og kulturarv på mobile «dingser» som smarttelefoner, nettbrett og GPSer. Under byvandringen langs Akerselva torsdag 1. september vil vi demonstrere to ulike teknologier som lar deg få tilgang til informasjon knyttet til bestemte steder og objekter i terrenget.

«Utvidet virkelighet» (Augmented Reality)
Hold mobiltelefonen opp foran deg og se verden gjennom mobilens innebygde kamera, og i tillegg popper det opp informasjon om stedene og tingene rundt deg! Dette kalles Augmented Reality – en utvidelse av virkeligheten. For å få dette til å fungere har vi lagt ut informasjon om disse stedene på Internett og samtidig merket innholdet med geografiske koordinater. Alt du trenger er en mobil som har innebygd GPS. De fleste nyere smarttelefoner har det i dag. Prøv teknologien selv ved hjelp av mobilprogrammer som Layar og Wikitudes!

QR-koder
En annen måte å få tilgang til informasjonen på er å bruke såkalte QR-koder (Quick Response codes). Disse fungerer akkurat som strekkodene fra kassa i dagligvareforretningen. Du bruker mobiltelefonens kamera som scanner. Start først programmet på telefonen, hold kameraet foran koden, og vips: en nettside åpner seg på telefonen med informasjon knyttet til stedet hvor du står eller gjenstanden du ser på. Det kan f.eks. være en artikkel med bilder, en videosnutt eller en peker til et nettsted som omhandler stedet eller gjenstanden.

Forutsetningen for at dette skal funke er at du har en mobiltelefon som kan brukes til å koble seg til Internett. Dessuten må du laste ned et lite program (en app) som gjør at den kan lese og tolke QR-kodene. Noen telefoner har dette innebygd allerede.

Fordelen med QR-kodene i forhold til å bruke GPS-koordinatene er at QR-kodene fungerer innendørs og på steder hvor GPS-signalene ikke når frem, f.eks. mellom høye bygninger eller fjell. De er også mer presise, og egner seg godt til å gi merinformasjon om gjenstander som står tett i terrenget.

QR-kodeleser på iPhone: Gå til App Store og søk på «QR code reader». Mange gratis alternativer dukker opp. Vi har god erfaring med den som heter Scan.

Andre telefoner: En omfattende liste over app’er for lesing av QR-koder og hvilke mobiltelefoner de funker til, finner du her.

Reklamer

Kategorier: Akerselva, Kultur, Kulturarv, Natur, Reiseliv, Teknologi

Abonner

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s